Anvelopele de iarna. De ce este obligatoriu sa le ai pe timp de iarna si care sunt avantajele lor?
In Romania, legea prevede obligativitatea proprietarilor de a-si echipa autoturismele cu anvelope de iarna, daca circula pe drumuri publice acoperite de polei, gheata sau nea. Chiar daca nu exista o data exacta pentru montarea cauciucurilor de iarna, este important sa te asiguri ca le vei schimba pe cele de vara cu cele de iarna inainte de venirea gerului si zapezii.
In caz contrar, esti pasibil de primirea unei amenzi si de retinerea talonului auto. Mai mult decat atat, pe langa pedepsele legale, daca provoci un accident, iar masina nu este dotata cu anvelopele potrivite pentru iarna, unele firme de asigurare nu vor oferi despagubiri, considerand ca vina iti apartine.
Potrivit OG 5/2011, publicata in Monitorul Oficial si aprobata prin Legea 161/2011, masina trebuie sa fie dotata cu anvelope de iarna atunci cand circuli cu ea pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.
Daca in urma cu ceva timp, in lege era stipulat faptul ca anvelopele de iarna sunt obligatorii in perioada noiembrie – martie, in prezent, acest lucru a fost reglementat, astfel ca, daca in timpul verii circuli pe o portiune de drum acoperita cu polei, gheata sau zapada, este obligatoriu ca masina ta sa fie echipata cu anvelope de iarna.
De ce sunt obligatorii anvelopele de iarna?
Dezvoltate pentru exigentele sofatului pe timp de iarna, aceste tipuri de anvelope sunt realizate din materiale care se adapteaza cu usurinta la frig. Pe terenul uscat, umed, acoperit cu gheata sau zapada, cauciucul lor flexibil cuplat cu caneluri adanci asigura o aderenta mai buna. Astfel, manipularea si manevrabilitatea vehiculului sunt optimizate, iar distanta de franare este redusa.
Anvelopele de iarna sunt cauciucuri cu o constructie speciala si caracteristici care le fac potrivite pentru utilizarea zilnica in perioadele cu temperaturi scazute si pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei.
Principalele avantaje ale anvelopelor de iarna constau in asigurarea unei mai bune stabilitati pe drumurile alunecoase, frecvent intalnite in timpul iernii din Romania, si micsorarea distantei de franare in conditiile specifice sezonului rece.
Legea mai prevede si tipurile de anvelope acceptate. Astfel, in mod obligatoriu, pe ele trebuie sa fie trecute inscriptii precum M+S, M.S. sau M&S, iar anvelopele all-season fara niciuna dintre aceste inscriptii nu sunt considerate conforme.
La alegerea anvelopelor de iarna potrivite, ai grija ca dimensiunile acestora sa fie cele standard, pe toate rotile. De asemenea, cauciucurile trebuie sa aiba in mod obligatoriu inscriptionate literele ce fac dovada potrivirii.
Calitatea unor anvelope de iarna cu privire la eficienta energetica si distanta de franare, precum si la zgomotul emis in timpul rularii, este marcata printr-o serie de litere, de la A la G, A fiind reprezentata de cele mai performante, in timp ce G face referire la cele mai putin performante.
Daca te numeri printre proprietarii de autovehicule care nu doresc sa aiba probleme odata cu sosirea iernii, atat din punct de vedere legal, cat si a sigurantei in trafic, poti achizitiona anvelope de iarna SH direct de pe site-ul nostru: https://www.dezmembraru.ro/anvelopa