Odata cu popularitatea din ce in ce mai crescuta a bateriilor start-stop si productia de noi vehicule cu emisii reduse, de catre tot mai multi productori, aceasta tehnologie se foloseste tot mai des, pe toate masinile, indiferent de modelul acestora.

Ce sunt bateriile auto start-stop?

Tehnologia de start-stop (motorul se opreste si porneste automat) are la baza scopul reducerii consumului de combustibil si noxelor eliminate de motorul unui autovehicul, indeosebi in momentele in care acesta sta pe loc. Mai exact, vorbim de o tehnologie care este utilizata in stationarile scurte (in ambuteiaje sau la semafor). In momentul in care tu, ca sofer, apesi piciorul pe frana, masina va opri motorul pe baza tehnologiei start-stop pentru a reduce combustibilul consumat si poluarea, in mod direct. In momentul in care vei ridica piciorul de pe frana, masina va porni motorul.

Doua tipuri de baterii start-stop: EFB si AGM

EFB provine de la Enhanced Flooded Battery, in timp ce AGM provine de la Absorbent Glass Mat.

  1. Bateriile EFB

Pot fi gasite pe piata si sub denumirile de AFB (Advanced Flooded Batteries) sau ECM (Enhanced Cyclic Mat). Sunt primele modele de baterii care au indeplinit cerintele si conditiile tehnologiei start-stop. Sunt urmasele bateriilor clasice pe baza de plumb-acid, insa pot oferi putere constanta tuturor sarcinilor electrice integrate in circuitul electric al masinii, chiar si atunci cand motorul e pornit si masina inactiva.

Acestea ofera o durabilitate sporita bateriei si rezistenta crescuta la uzura prin imbunatatirea considerabila a capacitatii ciclului profund, prezentand, totodata, o reincarcare mult mai rapida comparativ cu bateriile anterioare, ca de altfel, un ciclu de viata imbunatatit, ce permite utilizarea pe termen lung, la nivel inalt.

Bateria EFB poate reduce emisiile de dioxid de carbon cu 6%, comparativ cu “bateria obisnuita a masinii”. Totodata, bateria EFB poate creste cu 6% eficienta in ceea ce priveste consumul de combustibil.

Atentie! Bateria EFB poate fi inlocuita doar cu o alta baterie EFB sau cu o baterie AGM, insa niciodata cu o baterie clasica!

  • Bateriile AGM

Sau bateriile absorbante de acid pe baza de fibra de sticla. Sunt cele mai performante de pe piata auto, mult mai avansate decat cele EFB, acestea incorporand cele mai avansate tehnologii. Acumulatorul bateriilor AGM este cunoscut pentru nivelul de anduranta de pana la trei ori mai mare fata de cel al bateriilor conventionale, avand capacitatea de a alimenta cu succes cele mai exigente vehicule si accesorii.

Ofera performante exceptionale in cazul motoarelor de putere si autovehiculelor cu multe aparate la bord, costurile de intretinere sunt mult mai reduse, nivelul de incarcare este unul foarte rapid, puterea de iesire a curentului este mult mai mare, iar capacitatile de realizare a unui ciclu profund sunt unele foarte avansate. In general, eficienta combustibilului bateriei AGM este crescuta cu 8%, iar emisia de dioxid de carbon este  si ea redusa cu 8%.

Atentie! Bateria AGM poate fi inlocuita doar cu o alta baterie AGM, niciodata cu una de tip EFB sau de tip clasic!

De ce bateriile auto start-stop sunt atat de populare?

Bateriile auto start-stop sunt recunoscute pentru economisirea combustibilului auto, precum si pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, atunci cand masina coboara pante ori decelereaza. Mai mult decat atat, odata cu sistemul start-stop, a fost adoptat si sistemul de franare regenerativa, astfel incat computerul de bord sa poata recupera acea energie cinetica pe care o va transforma in energie electrica pentru a facilita reincarcarea bateriei.

Tehnologia start-stop contribuie la economisirea unei cantitati cat mai mari de combustibil, mai ales in cazul celor care petrec foarte mult timp in trafic, in orasele aglomerate, precum si la reducerea semnificativa a emisiilor si noxelor eliberate de motor in atmosfera. Popularitatea bateriilor auto start-stop se datoreaza si amprentei semnificative asupra bateriei si duratei de viata a acesteia, ajutand masinile echipate cu un astfel de sistemn sa functioneze la un nivel optim. Noi nu vindem baterii, insa daca vrei sa gasesti piese din dezmembrari auto de calitate, te asteptam la noi pe site: https://www.dezmembraru.ro .