Cat de des trebuie sa schimbi uleiul motorului

Fie ca este vorba de un motor din dezmembrari sau de unul nou, motorul masinii are nevoie de ulei. Dar nu orice fel de ulei. Motoarele moderne sunt proiectate si construite conform standardelor stricte si necesita uleiuri care indeplinesc specificatiile specifice ale industriei si ale producatorului de automobile pentru a asigura o durata lunga de viata.

In functie de vechimea masinii, tipul de ulei si conditiile de conducere, intervalele de schimbare a uleiului pot varia. De obicei, schimbarea uleiului se efectua la fiecare 5.000 de kilometri, dar odata cu aparitia lubrifiantilor auto moderni, majoritatea motoarelor din prezent au recomandate intervale de schimbare a uleiului de la 8.000 la 12.000 de kilometri. In plus, daca motorul masinii functioneaza pe ulei complet sintetic, ar putea merge pana la 24.000 de kilometri intre servicii!

Nu puteti evalua starea uleiului de motor dupa culoare, asa ca recomandam sa urmati programul de intretinere din fabrica pentru schimbarea uleiului.

Intervalele de schimbare a uleiului – Masini mai vechi

Masinile mai vechi au, de obicei, intervale de schimbare a uleiului bazate pe kilometraj, si au doua programe de intretinere, unul pentru masinile conduse in operare „normala” si altul pentru cele utilizate in „serviciu sever”. Aceasta din urma categorie implica operarea masinii in una sau mai multe dintre urmatoarele conditii:

  • In principal, calatorii scurte (8 kilometri sau mai putin)
  • Climate extrem de calde, reci sau prafuite
  • Conducere tip stop-and-go
  • Transportul sarcinilor grele sau tractarea unei remorci.

Daca utilizarea vehiculului se incadreaza in definitia de „serviciu sever” din manualul de utilizare, intretineti masina utilizand programul mai riguros. Cu toate acestea, daca va conduceti masina in conditii normale, aveti grija sa nu cheltuiti banii castigati din greu pe servicii de schimbare a uleiului si alte lucrari de intretinere de care masina nu ar avea nevoie sau de care nu ar beneficia oricum.

Intervalele de schimbare a uleiului – Masini mai noi

Majoritatea masinilor mai noi sunt echipate cu sisteme de monitorizare a duratei de viata a uleiului, care determina automat cand este necesara o schimbare a uleiului si va anunta cu o alerta pe panoul de bord. Sistemele simple, mai vechi, se bazeaza pe timp si kilometraj, dar modelele avansate actuale analizeaza conditiile reale de functionare a vehiculului pentru a identifica momentul in care uleiul va incepe sa se degradeze. De fapt, manualele de utilizare si de intretinere pentru majoritatea masinilor mai noi elimina cu totul recomandarile de „serviciu sever”, deoarece sistemul de monitorizare a duratei de viata a uleiului scurteaza automat intervalul de schimbare a uleiului atunci cand detecteaza functionarea in conditii grele.

Ori de cate ori schimbati uleiul masinii, tehnicianul de service ar trebui sa reseteze sistemul de monitorizare a duratei de viata a uleiului. Daca va schimbati singuri uleiul, puteti reseta sistemul urmand instructiunile din manualul de utilizare al vehiculului.

Tinand cont de schimbarile mai putin frecvente de ulei la motoarele mai noi, indicat ar fi sa verificati lunar nivelul uleiului si sa-l completati dupa cum este necesar. In timp ce multe motoare vor folosi mai putin de 1 litru de ulei intre schimbari, altele pot consuma pana la un litru la fiecare 900 pana la 1000 de kilometri. Mentinerea nivelurilor adecvate de ulei motor va poate ajuta sa evitati reparatiile costisitoare ale masinii; uzura motorului sau deteriorarea rezultata din nivelul scazut al uleiului nu vor fi acoperite de garantia masinii noi. Retineti ca, daca nu faceti multi kilometri pe masina, majoritatea producatorilor auto recomanda o schimbare a uleiului la fiecare 12 luni, chiar daca mementoul de intretinere nu a aparut.

Puteti gasi ulei motor de calitate la magazinul Piese auto Pro, specializat in piese auto in Barlad, axat pe vanzarea locala si care ofera produse de la marci cunoscute pentru intretinerea optima a vehiculelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *