Piese esentiale functionalitatii masinii tale, franele sunt, de obicei, in topul prioritatilor atunci cand vine vorba de verificarea componenentelor autovehiculului. Mai multe componente ale franelor masinii lucreaza impreuna, pentru ca lucrurile sa functioneze fara probleme. Acestea fiind spuse, unele dintre componentele despre care s-ar putea sa fi auzit mai mult decat altele includ: pedala de frana, liniile de frana, discurile de frana si placutele de frana.

Dar despre lichidul de frana? Cunoscut si sub denumirea de „lichid hidraulic”, lichidul de frana reprezinta un aspect esential al sistemului de franare. Nu doar ca amplifica forta de franare a masinii tale, dar actioneaza ca si un lubrifiant, prevenind, totodata, coroziunea in partile mobile ale franelor. Mai simplu spus, fara lichid de frana, franele tale nu ar functiona.

Cum functioneaza lichidul de frana

Lichidul de frana face parte din procesul de franare din momentul in care pui piciorul pe frana. Iata cum:

Cand apesi pedala de frana, pistoanele din interiorul cilindrului principal (care se afla in compartimentul motorului ) se comprima pentru a permite lichidului hidraulic sa circule sub presiune.

Compresia din pistoane creste presiunea in liniile de frana,  care contin lichidul de frana sub presiune.

Liniile de frana deviaza forta de apasare a pedalei de frana in franele din fata si din spate ale masinii, folosind lichidul de frana sub presiune.

Lichidul de frana transforma, apoi, energia utilizata pentru a impinge pedala de frana in presiune de franare, care determina placutele de frana sa stranga rotoarele de frana.

Acest lucru duce la incetinirea rotoarelor si oprirea lor.

Mentenanta lichidului de frana

Lichidul de frana va asigura buna functionare a franelor atunci cand este proaspat si necontaminat. Astfel, sistemul de franare va functiona corect, iar masina va frana eficient atunci cand pui piciorul pe pedala de frana.

Intrucat lichidul hidraulic actioneaza ca si un lubrifiant pentru alte parti mobile ale sistemului de franare, poate absorbi orice umiditate care ar putea proveni din aceste componente. Iar din cauza elementelor masinii cu care lichidul de frana intra in contact, este supus si la temperaturi ridicate — care ii afecteaza calitatea in timp. Lucru care poate duce, apoi, la scaderea punctului de fierbere a lichidului, si, ulterior, la defectarea franelor.

Acesta este, insa, in general, un proces gradual, care determina slabirea (detectabila) franelor in timp – insa cel mai bine ar fi sa verifici lichidul de frana in fiecare an, sau chiar mai devreme daca observi o problema. Verificarile periodice ale lichidului de frana sunt, de obicei, acoperite de o intretinere provizorie sau completa a masinii. Retine, de asemenea, ca nivelul lichidului de frana poata scadea in timp – fie din cauza unei scurgeri, fie din cauza faptului ca lucreaza din greu pentru a opri placutele de frana uzate.

Accesorizeaza-ti masina cu Stop Frana din dezmembrari, astfel incat sa cresti siguranta pe drum, anuntand si restul participantilor la trafic de pozitia sau intentia ta de oprire. Il gasesti in magazinul nostru de dezmembrari auto la preturi accesibile, testat, verificat si insotit de garantie, indiferent de modelul ales!