Cum sa-ti pregatesti masina pentru iarna
Temperaturile scazute, umiditatea ridicata, zapada, gheata, poleiul si chiar prezenta materialelor antiderapante pe drumuri pot fi teste greu de trecut pentru orice sofer si masina sa. Daca nu vrei sa te lase in drum sau sa risti reparatii costisitoare, acorda-i o atentie sporita inca dinaintea instalarii sezonului rece.
Insa, cum iti pregatesti, mai exact, masina pentru iarna, ce anume trebuie sa verifici pentru a te bucura de o iarna mult mai usoara si un drum fara probleme? Tine cont de urmatoarele recomandari de pregatire a masinii pentru iarna, astfel incat componentele si sistemele vehiculului sa fie in cea mai buna stare de functionare.
Stergatoarele si lichidul de parbriz
Avand in vedere ca, pe timp de iarna, geamurile masinii tale sunt expuse la murdarire din cauza noroiului si a zapezii, rezervorul de lichid de parbriz, impreuna cu stergatoarele, trebuie sa functioneze perfect. Verifica daca orificiile de jeturi nu s-au infundat, asigurandu-te, totodata, ca elementele de cauciuc ale lamelor nu s-au rupt sau intarit. Iar daca este necesar, reumple cu lichid antigel.
Mai mult, in timpul sezonului rece, poti opta pentru stergatoare de iarna, cu elemente din cauciuc rezistent la apa, care isi pastreaza elasticitatea chiar si la temperaturi sub 0 grade Celsius. Inlocuieste elementele din metal cu cele din plastic sau protejeaza-le cu un invelis special. Exista inclusiv modele de stergatoare care au incorporate elemente de incalzire pentru a preveni inghetarea pieselor pe suprafata parbrizului.
Anvelopele
Echipeaza-ti masina cu anvelope de iarna! Sunt absolut necesare pentru siguranta condusului! Inlocuieste anvelopele de vara cu cele de iarna cand temperaturile de afara se mentin sub 7 grade Celsius timp de cateva zile. Anvelopele de iarna sunt fabricate din amestec moale de cauciuc, care se mentine elastic la temperaturi scazute, si au striatii cu mai multe caneluri responsabile de aderenta la suprafetele alunecoase. In cazul in care folosesti anvelope mai vechi, verifica presiunea, echilibrul si starea de uzura a acestora.
Poti echipa masina inclusiv cu anvelope de iarna sh, pe care le gasesti in stare impecabila si la preturi mult mai convenabile in centrul nostru de dezmembrari auto. Daca inlocuiesti o singura anvelopa, ai grija sa folosesti una cu aceleasi dimensiuni si aceeasi marca precum restul anvelopelor. Daca intentionezi sa schimbi toate anvelopele, trebuie sa folosesti un set complet de anvelope de iarna sh, cu aceleasi dimensiuni. Daca nu esti sigur de tipul anvelopelor necesare, poti verifica informatiile din cartea tehnica sau poti intra in legatura cu unul dintre consultantii nostri in vanzari.
Sistemul de iluminare si semnalizare auto
In timpul iernii, ziua se scurteaza, fiind, astfel, esential, ca farurile, luminile de frane, luminile de ceata si martorii de bord sa functioneze corect. Verifica cu atentie sistemul de iluminare si semnalizare auto in mod regulat, deoarece acest component principal al masinii este cel care contribuie, decisiv, la siguranta circulatiei, ferindu-te de situatii neplacute si periculoase.
Iluminatul exterior semnalizeaza pozitia masinii in raport cu ceilalti participanti la trafic, asigurand vizibilitate in conditii de conducere pe timpul noptii sau ceata. Tot acesta semnalizeaza actiunea de franare, cea de mers inapoi, si iluminarea placii de inmatriculare. Iluminatul interior asigura lumina in habitaclu, compartimentul motorului, portbagaj, tabloul de bord si torpedou. De asemenea, e posibil ca masina ta sa fie dotata cu lampa de avarii, cu un cablu mai lung, conectata la o priza, folosita, de obicei, in ca de pana.
Lichidul de racire
Lichidul de racire este pastrat intr-un recipient, langa motor, si are, de obicei, o culoare roz sau albastra. Verifica manualul de utilizare al autovehiculului, daca intampini dificultati in identificarea acestuia.
Lichidul de racire, cunoscut si sub denumirea de antigel, iti protejeaza motorul de temperaturile foarte scazute, astfel ca este foarte important sa il mentii la un nivel optim pentru a nu provoca daune semnificative motorului masinii.
Legile fizicii spun ca in momentul in care un lichid ingheata, isi mareste volumul – iar in cazul lichidului de racire pot fi provocate daune semnificative la motor. Antigelul previne inghetarea lichidului de racire in motor pe parcursul sezonului rece, asigurand buna functionare a acestuia.
Bateria
Daca bateria masinii este mai veche de 5 ani, verific-o in mod regulat, pentru a te asigura ca functioneaza eficient. Bateriile isi mai pierd din putere, in timp, insa, pe timpul iernii, frigul le poate slabi inclusiv pe cele complet incarcate, cu pana la 35%.
Bateriile sunt principala cauza a defectiunilor, astfel ca daca ai intampinat probleme cu pornirea masinii in ultima vreme, verifica-i bateria. O baterie descarcata poate ingheta rapid. Ca masura de precautie in timpul sezonului rece, este indicat sa ai in masina o pereche de cabluri electrice, in situatia in care bateria ti se va descarca atunci cand te afli la drum.
Sistemul de control climatic
Asigura-te ca incalzitorul din controlul climatic se afla intr-o stare buna de functiune, pentru a te proteja impotriva frigului din interiorul masinii. Pentru aceasta, verifica daca tuburile de alimentare nu sunt afectate, pompa si condensatorul sunt intacte, ventilatoarele de aer si radiatorul nu s-au blocat. Confortul in spatele volanului depinde de temperatura din interiorul masinii tale. Verificarile mentionatre ar trebui efectuate de profesionisti.
Sistemul de franare
Franele care nu functioneaza corect sau la timp sunt foarte periculoase, mai ales pe suprafete alunecoase. Un sistem de franare corect este cel care actioneaza asupra rotilor cu aceeasi intensitate. De asemenea, foloseste frana de mana doar in caz de nevoie pe timp de iarna, pentru a evita riscul blocarii acesteia. Daca o actionezi inainte de a pleca din masina, la intoarcere vei observa ca aceasta este blocata. Poti lasa masina in treapta una sau doi daca nu parchezi in panta. Daca nu ai alta alternativa si esti nevoit sa parchezi intr-un loc inclinat, foloseste o piatra pentru a bloca masina.
Accesorii care te pot ajuta urgent pe timp de iarna
– Incarcator telefon
– Razuitoare de gheata si zapada
– Manusi, paturi
– Lopata, pentru indepartarea zapezii de sub roti
– Lichid pentru cheie, ce facilitateaza deschiderea incuietorii inghetate si prevenirea inghetarii
– Agenti anti-aburit, ce previn condensarea umezelii pe suprafata geamurilor
– Covorase pentru rotirea anvelopelor
– Cabluri de incarcare, pentru pornirea motorului de la un alt vehicul, in cazul unei baterii descarcate
– Huse de scaun cu functie de incalzire, pentru un condus mai confortabil
– Funie de tractare, pentru tragerea masinii in caz de blocare
– Anti-gheata, pentru indepartarea ghetii la intrarea in garaj, spre exemplu.
De asemenea, recomandam inspectii auto, de preferat la un service auto, inainte de instalarea sezonului rece, pentru a preveni deteriorarea sistemelor masinii in momentele cele mai nepotrivite.