Printre componentele care se pot folosi de la dezmembrari auto se numara si cutia de viteze – una dintre cele mai importante elemente ale masinii – alaturi de motor, sistemul de franare si directie. Poti opta pentru o cutie viteza din dezmembrari, manuala sau automata, originala, de trei – patru ori mai ieftina decat una noua.

De altfel, pe piata romaneasca, cea mai convenabila alternativa o reprezinta cutiile de viteze din dezmembrari auto. Inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste achizitionarea uneia dintre acestea, trebuie sa stii ca exista avantaje si dezavantaje pe partea de siguranta in trafic, consum si confort.

Cutie de viteze manuala

  • Avantaje: Implicarea/Participarea activa a soferului in timpul condusului; Costuri mai mici ale reviziei tehnice decat in cazul unei masini cu transmisie automata; Beneficii financiare nu doar la pretul de achizitie, ci si la consumul scazut de combustibil obtinut in timpul exploatarii masinii; Un control mai bun asupra masinii.
  • Dezavantaje: Lipsa confortului, prin actionarea permanenta a schimbatorului de viteze; Pornirea si oprirea pot fi adevarate provocari; Lipsa notiunilor de mecanica poate provoca daune masinii.

Pentru unii pasionati de condus, cutia de viteza manuala din dezmembrari auto este suficienta. „Conexiunea” mecanica pe care acestia o experimenteaza la schimbarea treptelor de viteza este satisfacatoare in sine si adauga un plus de implicare pe care nu l-ar obtine de la o cutie de viteze automata. Astfel, ca sofer, vei fi nevoit sa fii cat mai prezent in timpul condusului, intrucat va trebui sa schimbi singur treptele de viteza. In plus, chiar daca masina nu are un motor performant, o poti conduce dinamic, cu usurinta, prin utilizarea treptelor inferioare.

Pe de alta parte, daca detii o masina doar pentru a ajunge din punctul A in punctul B si nu esti foarte preocupat de calatoria in sine, efortul de a folosi o cutie de viteze manuala ar putea deveni pentru tine o corvoada. Daca cea mai mare parte a condusului se face in oras, atunci acest efort de pornire-oprire ar putea fi, pur si simplu, prea mare. Iar daca nu te concentrezi pe ceea ce faci, exista riscul sa blochezi masina (in cel mai bun caz), sa provoci deteriorarea ambreiajului sau a cutiei de viteze – in cel mai rau caz.

Soferii incepatori ar putea gasi prea mare efortul de a folosi o masina cu cutie viteza din dezmembrari manuala. Daca tocmai au obtinut permisul auto, este posibil sa nu fie prea increzatori la volan, in gestionarea treptelor de viteza, acordand, totodata, atentie imprejurimilor si altor participanti la trafic. In aceste cazuri, va exista intotdeauna riscul de blocare in trafic.

Cutie de viteze automata

  • Avantaje: Pornire de pe loc simpla, indiferent de gradul de declivitate al rampei; Condus mai relaxat prin lipsa pedalei de ambreiaj; Schimburi usoare de viteze.
  • Dezavantaje: Eficienta/performanta mai slaba a combustibilului; Costuri mai mari de achizitionare si exploatare; Lipsa stilului de condus mai dinamic, din cauza unui schimb de viteze intarziat.

Exista o varietate de tipuri de cutii de viteze automate diferite, dar automobilul cu motor conventional foloseste un dispozitiv numit convertizor de cuplu pentru a transfera puterea motorului pe drum. Acest sistem hidraulic elimina ambreiajul si gestioneaza singur schimburile de viteze, desi, de obicei, exista mai putine trepte cu care sa interactioneze.

Aceste tipuri de autovehicule sunt cel mai bine lasate sa functioneze singure, astfel incat sa poata gestiona furnizarea de energie in functie de cerere, iar asta inseamna ca sunt mai potrivite pentru plimbari relaxate, mai degraba decat pe drumuri complicate. Acelasi lucru se poate spune si despre masinile cu o cutie de viteze automata cu variatie continua (Continuosly Variable Transmission, sau CVT), care poate schimba vitezele printr-o gama continua de raporturi de transmisie, oferind o experienta de sofat mai placuta comparativ cu o cutie de viteze automata traditionala.

Principalul avantaj al unei cutii de viteze CVT fata de un convertizor de cuplu traditional este eficienta sa, de obicei, superioara a combustibilului, desi ambele tipuri de cutii automate ridica probleme in ceea ce priveste economia. Compara o cutie de viteze automata cu una manuala, montate pe acelasi motor, si vei constata ca cea manuala este mai eficienta, intrucat cea automata se bazeaza pe puterea motorului pentru a schimba vitezele. Vei plati, de asemenea, mai mult pentru o cutie automata. Cel putin, masina cu o cutie de viteze automata este mai usor de condus. Nu exista nicio pedala de ambreiaj de care sa iti faci griji, asa ca pornirea si oprirea vor fi mai usor de efectuat.