Principalele semne ale unui alternator defect si cum pot fi prevenite
Asa cum se intampla cu majoritatea pieselor, observam o problema la alternator doar atunci cand acesta cedeaza. Cand incercam sa pornim motorul si masina nu va porni sau cand bateria se aprinde in martorul de bord.
De ce se intampla asta?
Deoarece alternatorul transforma energia mecanica, produsa de motor, in electricitate si o furnizeaza componentelor electrice din masina. Deci, orice defectiune a alternatorului duce la slabirea mai rapida a bateriei.
Din acest motiv, este esential sa mentineti alternatorul masinii in stare optima. Acordati atentie semnelor de avertizare, pentru a evita probleme mai grave cu masina.
Problemele alternatorului nu sunt neobisnuite. Partea cea mai dificila este identificarea de la bun inceput a unor eventuale defectiuni ale acestei componente.
Pe masura ce alternatorul mentine nivelul de incarcare al bateriei, orice problema poate fi confundata, cu usurinta, cu o defectiune a bateriei. De asemenea, atunci cand aceasta componenta nu functioneaza, lumina bateriei este cea care se va aprinde in martorul de bord.
Prin urmare, nu este exclus sa confundati problemele la aceste doua componente.
De asemenea, acordati atentie sistemului de iluminat si de aer conditionat al masinii. Alternatorul asigura functionarea acestor sisteme, iar orice neregula poate reprezenta posibile probleme in aceasta privinta.
Principalele semne ale unui alternator defect
- baterie descarcata;
- dificultate in pornirea masinii la prima incercare;
- zgomot puternic la cureaua de transmisie;
- miros de cauciuc ars, cauzat de frecarea curelei alternatorului pe una dintre componente;
- diminuarea intensitatii farurilor sau chiar arderea farurilor;
- oscilatie in intensitatea luminilor interioare ale masinii atunci cand radio-ul este pornit;
- intarziere la deschiderea si inchiderea geamurilor electrice;
- aprinderea sau palpairea martorului din bord al bateriei electrice; aceasta lumina se aprinde atunci cand bagati cheia in contact si poate ramane aprinsa chiar si atunci cand o scoateti din contact.
Alternatorul tinde sa cedeze treptat, iar diagnosticarea timpurie a acestor semne poate preveni probleme si costuri mai mari. In acest caz, nu veti risca doar ca masina sa ramana blocata sau fara aer conditionat. Defectiunile alternatorului pot opri functionarea sistemului de servodirectie si iluminat.
Asadar, nu ignorati aceste semne si remediati problema cat mai curand posibil.

Cauzele defectarii alternatorului motorului
Acum ca stiti cum sa identificati posibilele defectiuni ale alternatorului, ar trebui sa intelegeti si cauzele acestor probleme.
Asta, deoarece alternatorul nu cedeaza doar din cauza componentelor defecte. Exista si alte probleme care pot rezulta din gestionarea defectuoasa a masinii de catre sofer.
Aflati, in detaliu, cauzele principale.
1. Frecare pe piesele mobile interne
Functionarea alternatorului implica o rotatie de mare viteza, care poate uzura componente in timp, in special rulmentii si periile. Cand se va intampla acest lucru, vor prezenta rezistenta la miscare care duce la o potentiala suprasarcina asupra celorlalte componente.
Deci, fiti constienti ca nu este suficient sa inlocuiti componentele mai mari, cum ar fi rotorul sau statorul. De asemenea, este necesar sa aveti grija si sa inlocuiti partile mai mici, care pot fi sursa problemei.
2. Scurtcircuit
De cate ori nu am ajutat alti soferi de pe marginea drumului sa-si incarce bateriile auto?
Daca acest lucru nu este facut in mod corespunzator, adica daca pozitia cablurilor este gresita, scurtcircuitul bateriei poate provoca daune permanente alternatorului.
3. Suprasarcina
Functionarea alternatorului este afectata de o suprasarcina din cauza consumului excesiv. Cu alte cuvinte, este influentat de efortul exagerat, necesar pentru a compensa energia utilizata de sofer.
Acest lucru se intampla atunci cand alternatorul nu lucreaza pentru a oferi energie mecanica pentru conversia electrica. De exemplu, cand radioul este pornit fara ca motorul sa functioneze.
In acelasi timp, suprasarcina are loc si atunci cand sunt instalate diverse dotari electronice in masina, cum ar fi difuzoarele si farurile cu xenon. In aceste cazuri, puterea ceruta de aceste accesorii este mult mai mare decat puterea furnizata de alternatorul original/initial.
4. Defectarea curelei de alternator
Curelele de alternatoare sunt din cauciuc. In timp si cu stres constant, aceste componente incep sa-si piarda din elasticitate, pana cand, in cele din urma, se rup complet.
Daca aceasta curea se rupe, piesa si starea masinii sunt compromise. Pe langa alternatorul care opreste incarcarea bateriei, pompa de apa se va opri si ea, crescand riscul de supraincalzire a motorului. Aerul conditionat si servodirectia pot, de asemenea, sa nu functioneze.
Drept urmare, in cazul in care cureaua de alternator se rupe, ar trebui sa inlocuiti imediat piesa, pentru a evita probleme mai grave ale masinii.
5. Suprasarcina in circuitul electric
Alternatoarele sunt alcatuite din regulatoare de tensiune, care sunt esentiale pentru functionarea in siguranta a sistemului electric.
Daca regulatorul este deteriorat, acesta nu va analiza variatiile nivelurilor de energie produse de motor. In consecinta, nivelurile de incarcare vor fi transformate in curenti electrici egali, transferand o sarcina violenta pe dispozitivele electrice ale masinii. Acest lucru poate provoca deteriorarea permanenta a elementelor electrice.
Pentru a verifica eventualele defecte ale regulatorului de tensiune, mecanicul poate masura incarcarea alternatorului pe baterie cu un multimetru. Daca arata peste 15 volti, regulatorul este, probabil, deteriorat.
Cum sa preveniti problemele alternatorului?
Dupa cum ati observat, exista probleme ale alternatorului care pot fi evitate.
Va prezentam, mai jos, cateva sfaturi care va pot ajuta sa pastrati aceasta piesa in cele mai bune conditii, crescandu-i, totodata, durata de viata.
- Efectuati intretinere regulata
Prima si cea mai importanta grija pe care ar trebui sa o aveti cu alternatorul masinii este sa il verificati periodic. Acesta este singurul mod de a sti daca toate componentele sunt in stare buna, daca trebuie schimbate si cand este necesar acest lucru.
In cazul curelei, se recomanda verificarea starii acesteia la fiecare sase luni. Acest lucru va poate asigura ca nu este slabita sau defecta.
- Gestionati, corect, bateria masinii
In primul rand, evitati sa lasati masina oprita mult timp, adica mai mult de 20 de zile. Intrucat dispozitivele electronice sunt lasate in asteptare, acestea consuma incet bateria.
In al doilea rand, nu folositi radioul sau alte dispozitive electronice cu motorul masinii oprit. Acest comportament nu face decat sa accelereze descarcarea bateriei, determinand supraincarcarea si deteriorarea regulatorului de tensiune, deoarece alternatorul trebuie sa elibereze mai multa energie pentru a compensa.
- Evitati accesoriile/dotarile electrice in exces
Un sistem audio de mare putere, geamurile electrice si farurile cu xenon sunt accesorii pe care orice sofer ar dori sa le vada in masina sa. Dar inainte de a le instala, acordati atentie capacitatii alternatorului si a bateriei masinii.
Aceste componente necesita mai multa putere decat poate furniza alternatorul original. Deci, daca doriti sa adaugati dotari electronice, ar trebui sa inlocuiti bateria si alternatorul pentru unele cu amperaj mai mare.

Cand sa inlocuiti alternatorul?
Este normal sa ne intrebam cat de des ar trebui sa inlocuim piesele auto, la cati km sau ani. Este o curiozitate logica daca ne gandim la anvelope, curele de sincronizare, ulei, etc.
Cu toate acestea, atunci cand vorbim de alternator, nu exista nicio modalitate de a raspunde cu un numar de ani sau km de cand ar trebui schimbat. De fapt, intreaga piesa nu poate fi niciodata inlocuita. Este mai frecventa schimbarea uneia dintre componentele acestei piese.
De exemplu, periile, rulmentii si cureaua sunt elemente care se uzeaza in timp. Regulatorul de tensiune este, de asemenea, un element care poate fi deteriorat pe alocuri. Deci, in aceste cazuri, este mai bine sa inlocuiti aceste componente decat sa cumparati un alternator.
Cu toate acestea, daca rotorul se defecteaza, este de preferat sa achizitionati intreaga piesa decat sa il reparati.
Pe scurt, fiti atenti si concisi. Efectuati service-ul recomandat si verificati starea alternatorului si a componentelor acestuia. Doar prin verificarea si intretinerea regulata a masinii, in mod corespunzator, puteti preveni posibile probleme cu alternatorul.
Daca ati ajuns in punctul in care trebuie sa schimbati alternatorul, va asteptam cu alternatoare din dezmembrari verificate si testate, cu garantie si factura.