Radiatorul de apa: 6 sfaturi utile pentru a-l proteja
Un radiator apa este una dintre componentele responsabile pentru sistemul de racire al motorului. Aceasta este componenta care controleaza temperatura, a carei functie este de a disipa excesul de caldura generat in timpul functionarii. Caldura in exces este extrasa printr-un tub conectat la placi care o disipeaza. Daca radiatorul masinii nu isi indeplineste functia si permite acumularea de caldura, motorul poate fi deteriorat.
Cum functioneaza un radiator apa
Centrul sistemului de racire a radiatorului masinii, unde se intampla schimbul de caldura.
Lichidul de racire (cunoscut ca si „antigel”) trece prin motor pentru a atinge o temperatura ridicata; se duce apoi la radiator, care elimina caldura prin placile de disipare.
Odata ajuns inapoi in motor, lichidul de racire revine la o temperatura mai scazuta.
Apoi, aerul intra prin radiatorul masinii, scazand temperatura lichidului. Cand termostatul atinge temperaturi ridicate, lichidul circula in intregul sistem, reducand temperatura.
Tipuri de radiatoare auto
Exista mai multe radiatoare auto, precum:
- Radiator de racire: utilizat in masini pentru a impiedica supraincalzirea motorului;
- Radiator de ulei: utilizat pentru racirea uleiului lubrifiant. Este similar cu sistemul de racire, dar diferenta este in tipul de lichid utilizat — in loc de lichid de racire, se foloseste un ulei specific.
- Radiator de climatizare: utilizat pentru a controla temperatura din interiorul masinii. Astfel, puteti avea cabina mai calda in zilele reci si mai racoroasa in zilele calduroase.
Ce se intampla daca radiatorul se defecteaza?
Daca radiatorul auto se defecteaza, motorul masinii se poate supraincalzi, ceea ce duce la probleme grave.
Radiatorul se poate defecta din doua motive: termostatul cedeaza sau se rupe conducta de lichid de racire. Indiferent de cauza, scaderea temperaturii devine imposibila.
Prin urmare, cel mai bine este sa fii atent la posibile semne de esec.
Daca ventilatorul functioneaza neintrerupt de fiecare data cand opresti masina, este un semn ca supraincalzirea motorului si sistemul de racire nu sunt suficiente pentru a raci motorul. Aceasta situatie poate indica, fara indoiala, o defectiune a radiatorului.
Ingrijirea corecta a unui radiator apa – 6 sfaturi utile
Afla mai multe despre ingrijirea corespunzatoare a radiatorului auto:
1. Utilizeaza un lichid de racire in loc de apa. Acest lucru va preveni rugina, coroziunea si conductele deteriorate;
2. Foloseste un lichid recomandat de producatorul vehiculului tau. Evita sa compari preturile sau sa alegi cea mai ieftina optiune de pe piata.
3. Efectueaza controale preventive in mod frecvent pentru a evita problemele, cum ar fi un radiator infundat;
4. Inlocuieste sau adauga lichid de racire atunci cand masina este la o temperatura normala. Daca faci acest lucru atunci cand masina este inca calda, e posibil sa compromiti motorul.
5. Acorda atentie posibilelor anomalii ale radiatorului. Daca observi probleme, adreseaza-te mecanicului.
6. Ori de cate ori conduci pe drumuri murdare sau prafuite, foloseste o perie pentru a curata aripioarele radiatorului. Acest mic gest impiedica acumularea de resturi si murdarie care controleaza obstacolele de admisie a aerului.
Un radiator spart, cu scurgeri de lichid de racire, poate fi inlocuit de un radiator apa din dezmembrari, la pret mic, cu garantie, factura si livrare imediata.