Ambreiajul, piesa auto esentiala in ansamblul oricarei masini cu transmisie manuala, transmite puterea de la motor la cutia de viteze, permitand schimbarea treptelor de viteza si controlul miscarii automobilului.

Acest mecanism complex este alcatuit din mai multe componente – disc de ambreiaj, placi de presiune, placa de presiune, volanta, rulment de ambreiaj – care lucreaza concomitent in scopul transmiterii sau intreruperii fluxului de putere de la motor la cutia de viteze.

Elementele de baza ale transmisiei manuale

Pentru multi pasionati de masini, nu exista nimic asemanator unei transmisii manuale. Apasarea pedalei de ambreiaj si schimbarea treptelor de viteza este o experienta unica, pe care o masina cu transmisie automata pur si simplu nu o poate oferi. Cu toate ca ambreiajul este proiectat pentru o functionare sigura si de lunga durata, acesta se poate uza.

Pentru soferii incepatori, un vehicul cu o transmisie standard prezinta, de obicei, o pedala la stanga franei, care este cunoscuta sub numele de ambreiaj. Soferul trebuie sa cupleze ambreiajul pentru a schimba treptele de viteza prin angrenaje. Inlocuirea ambreiajului, unul dintre cele mai importante si scumpe consumabile de la o masina, este realizata, de obicei, dupa 110.000 de kilometri, in functie de modelul fiecarei masini.

Din fericire, exista semne care anunta ca ambreiajul nu functioneaza corespunzator sau urmeaza sa se defecteze:

  1. Patinarea ambreiajului

Se numara printre primele semne ale unui ambreiaj care nu functioneaza bine. Fenomenul se manifesta printr-o marire lenta a vitezei la accelerare si un miros de garnitura arsa. Avand in vedere ca transmisia nu mai este conectata corect cu motorul, acesta din urma se va tura in gol chiar daca este calcata pedala de acceleratie. Prin urmare, masina va accelera foarte putin.

  • Pozitia anormala a pedalei de ambreiaj

Cand placa si discul s-au uzat, pedala poate fi prea sus. Daca rulmentul sau parghia se blocheaza, pedala poate fi prea jos. De asemenea, pedala este moale sau tare in momentul in care presiunea din sistemul hidraulic incepe sa scada, sau, pur si simplu, poate fi blocata, caz in care nu se mai poate circula cu masina. In acest caz, cedarea nu va fi imediata, insa nici nu trebuie sa astepti prea mult inainte sa mergi la un service.

  • Zgomot nefiresc

Zgomotele nefiresti pot proveni de la o posibila uzare a volantei cu masa dubla. De la deformarea unui disc de frecare, insa poate fi si un simplu defect de montaj. In aceasta situatie, este de preferat sa apelam la un service autorizat.

  • Cedarea cilindrului hidraulic

Umezeala identificata la motor, sub pedala sau pe mocheta, in zona pompei hidraulice, reprezinta, cu siguranta, un semn de ingrijorare. Asta, intrucat cilindrul hidraulic da semne clare ca incepe sa cedeze. El necesita o schimbare cat mai rapida, deoarece riscam sa ne trezim fara pedala de ambreiaj si, totodata, cu tot lichidul scurs.

  • Masina nu intra in viteze la rece

Daca masina nu intra in viteze la rece, inseamna ca placa de presiune nu mai poate lucra asa cum ar trebui si nu decupleaza in mod complet volanta de ambreiaj.

Cum sa nu distrugem ambreiajul

Pentru a nu ajunge intr-una din situatiile descrise anterior, exista cateva metode simple prin care poti prelungi durata de viata a ambreiajului:

–           Nu elibera brusc pedala cand cutia se afla intr-una din viteze, iar pedala de acceleratie este la podea.

–           Apasa intotdeauna ambreiajul pana la capat, la schimbarea vitezelor.

–           Nu mentine timp indelungat piciorul pe pedala de ambreiaj in ambuteiaje sau la semafor. In caz contrar, abreiajul masinii tale se va uza foarte rapid.

–           Schimba kit-ul de ambreiaj doar la service-uri autorizate, avand in vedere ca vorbim de o operatiune foarte complexa, la care pot aparea defecte de montaj.

–           Nu pleca de pe loc folosind trepte superioare de viteza.

–           Evita, pe cat posibil, suprasolicitarea ambreiajului (urcare pante abrupte, tractare, mers prin zapada sau nisip).

–           Alege anvelope de iarna sau de vara calitative.

Gasiti la noi pe site Kituri complete de ambreaj testate, cu garantie si factura.