Vizibilitate redusa, drumuri inundate, ambuteiajele si avariile pot avea loc oricand in timpul sezonului ploios. Dar si in aceste conditii, cu precautiile corecte, condusul pe ploaie poate fi mai sigur si chiar mai placut. Pentru a calatori cu usurinta pe drumurile ploioase, exista cateva sfaturi esentiale de care orice sofer ar trebui sa tina cont.

Chiar daca aveti toate increderea in abilitatile voastre de sofat, condusul in sezonul ploios necesita o atentie sporita si o pregatire adecvata. Tinand cont de cateva recomandari, veti transforma sofatul pe timp de ploaie intr-o experienta placuta, lipsita de peripetii.

1. Verificati benzile de rulare ale anvelopelor

Inainte de a porni la drum, asigurati-va ca anvelopele au o adancime de rulare suficienta. Puteti efectua un test simplu folosind o moneda de 10 bani pe suprafata de rulare – daca peste jumatate din moneda iese afara, inseamna ca anvelopa este prea uzata. In acest caz, puteti achizitiona anvelope sh din dezmembrari, o alternativa mult mai rezonabila, care nu va va afecta buzunarul – mai ales atunci cand vine vorba de achizitia unui set intreg de anvelope sh. Banda de rulare adecvata a anvelopelor este cruciala pentru mentinerea aderentei pe drumurile umede. Puteti utiliza, de asemenea, indicatorul de uzura a benzii de rulare a anvelopei pentru a evalua starea acestora.

2. Asigurati-va ca franele functioneaza corect

Indiferent de vreme, franele care functioneaza fara probleme sunt esentiale pe tot parcursul anului. In sezonul ploios, importanta lor devine si mai critica. Distanta de oprire a vehiculelor tinde sa creasca pe drumurile umede. Pentru a verifica eficienta franelor, atingeti-le usor in timp ce conduceti prin ploaie.

3. Verificati lamelele stergatoarelor de parbriz

Vizibilitatea clara este vitala pentru o conducere in siguranta pe ploaie, iar  asta depinde de lamelele stergatorului. Asigurati-va ca stergatoarelesunt in stare buna si curate. Este recomandata inlocuirea lamelelor stergatoarelor de parbriz la inceputul sezonului ploios, in fiecare an.

4. Pastrati distanta de siguranta

Viteza nu este niciodata recomandata pe vreme ploioasa. Este important sa mentineti o distanta sigura fata de vehiculul din fata voastra. Acest lucru va da suficient spatiu pentru a apasa franele atunci cand este nevoie si ofera o vedere mai buna asupra drumului din fata.

5. Tineti plin rezervorul de combustibil

Blocajele de trafic din timpul sezonului ploios pot fi imprevizibile, iar o scurta calatorie de 30 de minute se poate transforma cu usurinta intr-o calatorie de o ora. Prin urmare, este intelept sa va verificati nivelul de combustibil de fiecare data cand iesiti la drum. Asigurati-va ca mentineti capacitatea de cel putin 50% pana la 60% in rezervorul de combustibil.

Urmand aceste sfaturi simple, puteti transforma condusul pe timpul sezonului ploios intr-o experienta mai sigura si mai placuta.

Impartasiti aceste idei cu colegii soferi pentru a promova siguranta rutiera in timpul sezonului ploios.

Nu uitati, este mai bine sa luati masuri de precautie si sa ajungeti in siguranta decat sa riscati accidente sau defectiuni pe drum.