Motorul masinii este un dispozitiv complex care este format din mai multe componente. Daca acesta incepe sa scoata zgomote nefiresti, poate fi un motiv de ingrijorare. Unele zgomote ale motorului sunt inofensive, in timp ce altele sunt semne ale unor probleme mai mult sau mai putin grave.

In cazul in care motorul original al masinii cedeaza, daca anumite piese interne presupun lucrari scumpe de reparatie, sau, pur si simplu, daca doriti inlocuirea celui existent cu unul mai puternic ori mai economic, va puteti indrepta atentia catre achizitionarea unui motor din dezmembrari, in stare impecabila, care functioneaza in toti parametrii.

Printre zgomotele de motor care necesita atentie imediata sunt amintite:

Bataie la nivelul motorului

Bataia la nivelul motorului ar putea fi un semn al unei probleme severe. Acest zgomot este adesea cauzat de rulmentii uzati din arborele cotit, tijele sau pistoanele motorului. Ignorarea acestui sunet poate duce la o defectiune a motorului si la reparatii costisitoare.  In acest caz, ar trebui sa opriti imediat masina si sa mergeti cu ea la un mecanic, pentru inspectarea corecta a motorului. Daca problema este grava, ar putea fi nevoie de reconstruirea completa a motorului. Achizitionarea unui motor din dezmembrari reprezinta o alternativa ideala daca cel original a cedat sau necesita o lucrare scumpa de reparatie.

Sunete ascutite sau scartait

Daca detectati sunete ascutite sau scartait provenite de la motor, ar putea indica probleme la curelele de transmisie. Motorul le utilizeaza pentru a pune in functiune diverse componente, precum alternatorul, pompa de apa si compresorul de aer conditionat. Daca una dintre aceste curele se slabeste sau se uzeaza, poate provoca un scartait sau sunet ascutit. Mergeti cu masina la un mecanic, daca auziti aceste semne. Acesta va inspecta curelele de transmisie pentru a determina daca trebuie stranse sau inlocuite.

Huruit sau ticait

Daca auziti un zgomot sau ticait la motor,  ar putea fi un semn al unei probleme cu supapele acestuia. Supapele controleaza fluxul de aer si combustibil in motor si gazele de evacuare din motor. Daca supapele sunt uzate sau deteriorate, pot provoca un huruit sau ticait. Ar trebui sa va duceti masina la un mecanic daca auziti acest zgomot. Mecanicul va trebui sa inspecteze motorul pentru a determina daca supapele trebuie reglate sau inlocuite.

Zgomot de macinare

Zgomotul de macinare din motor ar putea fi un semn al unei probleme grave. Acesta  este adesea cauzat de macinarea/frecarea pieselor metalice intre ele, ceea ce poate provoca daune semnificative motorului. Ar trebui sa va opriti imediat masina si sa o remorcati catre un mecanic, daca auziti acest zgomot. Mecanicul va trebui sa inspecteze motorul pentru a determina cauza zgomotului de macinare. In functie de gravitatea problemei, este posibil sa fie nevoie sa reconditioneze sau sa inlocuiasca motorul in intregime. Si in acest caz, va puteti indrepta atentia catre achizitionarea unui motor din dezmembrari, second-hand, original, verificat si testat de experti in domeniu, care poate oferi aceleasi performante ca si ale unuia nou.

Concluzie

Motorul masinii necesita intretinere si ingrijire periodica pentru a functiona fara probleme. Daca auziti oricare dintre zgomotele mentionate mai sus, este esential sa luati masuri imediate. Ignorarea acestor sunete poate duce la deteriorarea semnificativa a motorului si la reparatii costisitoare.

Ascultati-va intotdeauna motorul masinii si acordati atentie oricaror sunete neobisnuite. Daca auziti zgomote ale motorului care necesita atentie imediata, duceti masina imediat la un mecanic. Cu o ingrijire si o intretinere adecvata, motorul masinii  poate dura multi ani si poate asigura un transport fiabil. Schimburile regulate de ulei, ajustarile si inspectiile pot ajuta la prevenirea problemelor motorului.

De asemenea, este important sa utilizati ulei si benzina de inalta calitate. Utilizarea uleiului ieftin sau de calitate scazuta poate provoca acumularea de namol in motor, ceea ce poate duce la probleme. De asemenea, utilizarea benzinei de calitate scazuta poate provoca detonarea motorului si alte probleme.

Daca nu sunteti sigur cu privire la calitatea uleiului sau a benzinei pe care o utilizati, consultati manualul de utilizare al masinii sau vorbiti cu un mecanic. Doar asa puteti afla care este cel mai bun tip de ulei si benzina pentru motorul masinii voastre.