Ca proprietar de masina, cel mai probabil ca te bazezi foarte mult pe vehiculul tau pentru a te duce la destinatie. Una dintre cele mai importante componente ale masinii tale este bateria, deoarece ofera puterea necesara pentru a porni motorul si a-l mentine in functiune.

Cu toate acestea, la fel ca toate piesele auto, bateriile au o durata de viata si, in cele din urma, vor necesita inlocuire. Afla, in continuare, despre cum sa iti dai seama ca ai nevoie de o baterie auto noua si ce poti face pentru a-i prelungi durata de viata.

Semne ca ai nevoie de o baterie noua

  • Unul dintre cele mai frecvente semne ca ai nevoie de o baterie noua este atunci cand masina nu porneste de la primul contact, se chinuie sa porneasca sau nu porneste deloc. Acest lucru se intampla deoarece bateria nu are suficienta putere pentru a porni motorul. Este posibil sa auzi un clic la rotirea cheii in contact, insa  motorul nu va porni.
  • Un alt semn este daca farurile sau luminile interioare sunt mai slabe decat de obicei. Acest lucru se intampla atunci cand bateria nu ofera suficienta putere pentru a mentine luminile aprinse la luminozitatea lor maxima. De asemenea, vei  observa ca elementele electrice ale masinii, cum ar fi radioul sau geamurile electrice, incep sa functioneze cu intreruperi sau nu functioneaza deloc.
  • In cele din urma, daca bateria masinii are mai mult de trei ani, este recomandat sa o testezi, chiar daca nu ai observat inca probleme. Bateriile dureaza, de obicei, intre trei si cinci ani, dar acest lucru poate varia in functie de factori precum conditiile meteorologice si obiceiurile de condus.

Cum sa extinzi durata de viata a bateriei auto

  • Poti face mai multe lucruri pentru a prelungi durata de viata a bateriei auto. Unul dintre cele mai importante este sa o pastrezi curata. Murdaria si impuritatile se pot acumula pe bornele bateriei si pot reduce capacitatea acesteia de a mentine o incarcare. Curata bornele cu o perie de sarma si un amestec din bicarbonat de sodiu si apa.
  • Un alt mod de a prelungi durata de viata a bateriei este de a reduce la minimum sarcina electrica a masinii. Aceasta inseamna sa stingi luminile si alte dispozitive electronice atunci cand nu le utilizezi. De asemenea, ai putea  deconecta dispozitivele care se incarca in masina atunci cand nu conduci.
  • In cele din urma, este important sa iti testezi bateria in mod regulat, mai ales daca are mai mult de trei ani. Mergi cu masina la un service specializat, unde poti verifica starea de incarcare a bateriei auto, pentru a afla daca aceasta trebuie inlocuita.

Cand nu mai poti folosi corect bateria la vehiculul tau, ea trebuie inlocuita cu una complet noua. In cele mai multe cazuri, soferii iau in calcul varianta achizitionarii unei baterii din centrele de dezmembrari auto. Desi se merita ca foarte multe piese sa se cumpere de aici, bateriile auto nu se numara printre ele. Lucru pe care si noi, cei de la Dezmembraru il recomandam.

Desi nu comercializam baterii din dezmembrari, recomandam tuturor clientilor nostri sa cumpere unele noi si sa le recicleze pe cele vechi. Cel mai indicat este sa te orientezi spre centrele mari sau magazinele specializate de piese auto. O solutie ideala este comertul online, insa doar in conditiile in care beneficiezi de garantie si posibilitate de retur a bateriei comandate. Producatorul bateriei are si el o mare importanta. Chiar daca sunt mai scumpe, achizitioneaza bateria auto de la producatori cunoscuti, care iti pot asigura calitatea.