Cat de important este sa schimbi uleiul motorului regulat
Schimbarea regulata a uleiului motorului este esentiala pentru mentinerea sanatatii si performantei unui vehicul, inclusiv atunci cand se utilizeaza un motor din dezmembrari auto. In lipsa uleiului, motorul se poate deteriora destul de repede, astfel ca este in interesul tau sa te asiguri ca il completezi sau schimbi la timp.
Un motor din dezmembrari bine intretinut, cu ulei schimbat regulat, functioneaza mai eficient si ofera performante optime. Uleiul degradat poate duce la pierderi de putere si eficienta.
Este necesar schimbul uleiului de motor?
Exista o multime de componente diferite ale motorului si multe dintre ele trebuie lubrifiate corespunzator odata cu pornirea masinii. Aici intervine uleiul de motor.
In timp, uleiul de motor va incepe sa adune contaminanti si, cu toate ca filtrul de ulei va capta cea mai mare parte a impuritatilor, uleiul poate ramane, in continuare, contaminat. Acest lucru reduce semnificativ proprietatile uleiului, provocand probleme in intregul motor.
Ce se poate intampla daca uleiul motorului nu este schimbat?
Rolul principal al uleiului consta in lubrifierea pieselor mobile ale motorului. Tinand cont de faptul ca in motor exista multe piese in miscare, uleiul este necesar pentru a mentine toate componentele in functiune, ca de altfel, pentru a reduce caldura rezultata din miscarea diverselor piese, frecarea si uzura acestora.
In caz contrar, te poti confrunta cu o scadere a performantei motorului sau chiar mai rau, cu o inlocuire a pieselor. In unele dintre cele mai grave cazuri de deteriorare cauzate de caldura excesiva, pistoanele pot ajunge pe peretele cilindrului, iar motorul se va bloca.
Cat de des trebuie sa schimbi uleiul de motor?
Exista mai multi factori de luat in considerare atunci cand vine vorba de schimbul de ulei. Factori precum recomandarile producatorului auto, numarul kilometrilor parcursi, vechimea masinii, stilul de condus si tipul de ulei de motor folosit.
Avand in vedere faptul ca fiecare masina este diferita, cel mai bun lucru de facut este sa verifici uleiul unui motor din dezmembrari in mod regulat, in functie de cat de des il utilizezi. Daca uleiul motorului trebuie schimbat, dar alegei sa ignori acest pas, este posibil sa intampini probleme cu performanta masinii.
Cum poti verifica nivelul uleiului de motor?
Cand verifici nivelul de ulei, tine cont de faptul ca piesele masinii pot fi fierbinti la atingere! Asigura-te ca verifici si manualul de utilizare al masinii.
1 – Opreste motorul cu cel putin 15 minute inainte de a verifica uleiul. Motorul trebuie sa fie cald, nu rece sau fierbinte.
2 – Cand motorul este cald, scoate joja si sterge-o folosind o carpa curata, fara scame. Odata ce joja este curatata, pune-o inapoi in motor.
Nota: daca joja se blocheaza, scoate-o, roteste-o si introdu-o din nou. Teava/conducta acesteia este curbata.
3 – Scoate din nou joja si verifica nivelul de ulei de la capatul ei. Este important sa tii cont de cat de ridicat este nivelul uleiului in functie de cat de mult este acoperita joja.
Daca uleiul are o culoare maro/negru mai inchisa, impuritati sau pare murdar, este recomandata schimbarea acestuia. Uleiul curat are culoarea chihlimbarului. Daca, insa, nivelul de ulei este scazut, este necesara o completare.
4 – Indeparteaza busonul de umplere ulei motor si introdu partea subtire a unei palnii in orificiul de umplere; toarna incet aproximativ 250 ml de ulei si verifica nivelul jojei. Repeta acest proces pana cand nivelul uleiului de motor este la sau imediat sub semnul plin. Indeparteaza palnia si pune joja de ulei si busonul de umplere ulei pe pozitie. Cand adaugi ulei la motor; nu utiliza niciodata conducta jojei pentru a face acest lucru!
Cat ulei se pune in motor?
Adauga ulei de motor in cantitatea corecta, ceruta de producatorul autoturismului. In manualul de utilizare al masini tale vei gasi informatii importante despre capacitatea de ulei a motorului, precum si despre vascozitatea ideala si tipul de ulei pe care ar trebui sa il folosesti. Cel mai probabil, vei gasi aceste informatii in sectiunea „Lufrifierea motorului”.
Concluzie
Schimbarea regulata a uleiului este cruciala pentru a asigura functionarea optima si durabilitatea motorului, fie ca este nou, fie ca este din dezmembrari auto. Aceasta protejeaza motorul impotriva uzurii, supraincalzirii si impuritatilor, contribuind la mentinerea performantei si a longevitatii vehiculului.