10 lucruri importante pe care sa le faci pentru a prelungi viata motorului
Motorul, ansamblul tehnic cel mai important la orice masina, functioneaza impreuna cu instalatii auxiliare ce ii pot pune diverse probleme. Insa, vechimea si o expoatare necorespunzatoare poate defecta motorul.
In acest articol, vom acoperi 10 lucruri importante pe care este recomandat sa le faci pentru a prelungi viata motorului, implicit a masinii, economisind, totodata, timp si bani.
1. Verifica uleiul in mod regulat
Atat uleiul obisnuit, cat si cel sintetic, lubrifiaza toate piesele motorului si le mentin functionarea fara probleme. Lubrifierea reduce uzura componentelor motorului, protejandu-le de praf, murdarie si sedimente. Schimbarea uleiului la intervalul recomandat de producator reduce semnificativ uzura motorului!
Verifica nivelul de ulei cel putin o data pe saptamana, pentru a te asigura ca nu este prea scazut. Nivelul recomandat de ulei il vei gasi in manualul de utilizare al vehiculului tau. De asemenea, ai grija sa schimbi si filtrul de ulei.
2. Verifica bateria
Bateriile sunt printre cele mai frecvente componente care provoaca probleme motorului. La inspectarea bateriei, verifica, inainte de toate, daca exista urme de coroziune pe aceasta sau pe bornele ei, mai ales daca ai constatat o putere redusa in timpul conducerii.
Materialul pulverulent alb, verde sau albastru din jurul bateriei reprezinta un semn al coroziunii. Apoi, acorda atentie formei bateriei. O baterie prea rotunjita sau umflata este supraincarcata si poate necesita inlocuire.
3. Verifica sistemul de racire
Pompa de apa, termostatul, radiatorul si lichidul de racire fac parte din sistemul de racire al motorului. Aceste piese ale motorului trebuie verificate in mod regulat pentru a te asigura ca nu sunt deteriorate, murdare sau vechi.
Asigura-te ca exista suficient lichid de racire in rezervor. Pastreaza un raport 1: 1 de antigel concentrat si apa distilata pentru un amestec perfect atunci cand reumpli (sau raportul recomandat in manualul de utilizare).
De asemenea, inlocuieste lichidul de racire dupa uzare. In mod normal, acesta ar trebui sa fie limpede. Un lichid de racire intunecat, tulbure si mirositor, plin de resturi, trebuie schimbat. Sistemul de racire trebuie sa fie intr-o stare perfecta pentru a preveni supraincalzirea oricarei componente ale motorului.
4. Verifica radiatorul
Radiatorul este o componenta esentiala a sistemului de racire care are nevoie de o atentie speciala. Radiatorul motorului functioneaza pentru a transfera caldura generata de masina in atmosfera, circuland-o cu antigel.
In lipsa radiatorului, motorul s-ar supraincalzi, fara indoiala, ceea ce ti-ar putea aduce o inlocuire a motorului. Verifica intotdeauna aceasta componenta a motorului de orice deteriorare fizica sau defecte mecanice.
5. Verifica daca exista scurgeri
Scurgerile de fluid pot insemna lucruri diferite, inclusiv scurgeri ale lichidului de racire, lichidului de transmisie, lichidului de servodirectie sau de ulei.
Verifica locul de parcare de orice scurgere pe sol care ar putea anunta o problema cu combustibilul, injectoarele de combustibil, garnitura, transmisia, sistemul de racire, garniturile de ulei sau baia de ulei.
6. Schimba filtrul de combustibil
Filtrul de combustibil protejeaza impotriva substantelor daunatoare sau a impuritatilor care patrund in sistemul de alimentare cu combustibil — adica injectoarele de combustibil, liniile de combustibil, gazul si asa mai departe.
Cu alte cuvinte, filtrul asigura curgerea gazelor curate prin motorul masinii. Ia in considerare inlocuirea filtrului de combustibil pentru a mentine functionarea optima a camerei de ardere, pompei de combustibil si motorului.
7. Schimba filtrul de aer
Verificarea si schimbarea filtrului de aer este un aspect adesea trecut cu vederea in intretinerea motorului. Cu toate acestea, un filtru de aer murdar poate avea un impact extrem de negativ asupra performantei masinii tale.
Filtrul de aer iti protejeaza motorul! Impiedica patrunderea prafului, murdariei si a altor contaminanti. Desigur, filtrul de aer se va mai infunda in timp, astfel ca trebuie inlocuit pentru a mentine performanta motorului.
8. Verifica cureaua de distributie si serpentina
Cureaua de serpentina (de accesorii) este o curea lunga de cauciuc, care utilizeaza energia de rotatie pentru a alimenta multe componente vitale ale motorului, cum ar fi alternatorul, pompa de apa si pompa de servodirectie. Cureaua de distributie este o componenta diferita, care controleaza arborii cu came din motorul vehiculului.
Cureaua de distributie este esentiala pentru buna functionare a vehiculului tau, fie ca este vorba de un motor diesel sau pe benzina. Ambele curele sunt destul de importante si se pot uza destul de repede. Verifica constant aceste curele si inlocuieste-le daca auzi un zgomot puternic care vine de sub capota.
9. Verifica bujiile si cablurile de aprindere
Bujiile ofera scanteia de care motorul tau pe benzina are nevoie pentru a porni arderea interna. Distanta dintre electrozi este un factor critic care face ca bujiile sa functioneze. O scanteie mai slaba va fi produsa atunci cand acest decalaj este prea mare, ceea ce face ca motorul sa porneasca si sa functioneze ineficient.
Asigura-te ca reglezi bujiile la distanta corecta si cuplul de instalare. Daca nu esti sigur/a de acest proces, contacteaza un mecanic penentru a te ajuta. Daca masina este mai veche, poate fi necesar sa reglezi cablurile de aprindere si sa te asiguri ca sunt conectate corespunzator.
S-ar putea sa fie necesar sa inlocuiesti bujia complet daca devine veche si defectuoasa. Unele simptome ale unei bujii defecte includ:
- Economie mai scazuta de combustibil
- Dificultati la pornire
- Lipsa acceleratiei
- Defectiune a motorului.
10. Nu condu pe combustibilul de rezerva
Nu porni niciodata motorul pe rezervorul de combustibil de rezerva!
Toate gazele si benzina contin mici sedimente care se scufunda la fundul rezervorului. Cand pornesti la drum cu un nivel de combustibil extrem de scazut, aceste impuritati din partea de jos a rezervorului de combustibil sunt inevitabil pompate in motor.
Acest lucru poate agrava si accelera uzura pompei de combustibil. Incearca intotdeauna sa mergi cu cantitati corespunzatoare de benzina in rezervor si sa economisesti combustibilul de rezerva doar pentru situatii de urgenta.
Daca, insa, ai probleme cu motorul, fie ca acesta a cedat sau necesita anumite piese interne ce implica o lucrare scumpa de reparatie, la Dezmembraru – dezmembrator autorizat - gasiti motoare din dezmembrari gata demontate, originale, verificate, cu factura/garantie, pret avantajos si livrare imediata, care isi asteapta oricand noii proprietari.