6 semne care iti indica faptul ca bujiile trebuie schimbate
Bujiile sunt piese mici, dar importante, cu un impact semnificativ asupra eficientei si performantei motorului. Componente esentiale pentru masina ta, acestea genereaza scanteia electrica necesara pentru aprinderea amestecului de aer si combustibil din cilindri, asigurand functionarea eficienta a motorului.
Bujiile, componente ale motorului cu rol de aprindere a benzinei sau motorinei din camerele de ardere ale acestuia, pot fi, in functie de tipul motorului: cu scanteie (pentru motoarele cu benzina) si incandescente (pentru motorizarile diesel). Asadar, ca si principiu de baza, le regasim in capul cilindrului de deasupra camerei de ardere.
Cand trebuie schimbate bujiile?
Bujiile sunt consumabile, ceea ce inseamna ca trebuie inlocuite dupa o anumita perioada. Pentru buna functionare a motorului, ar trebui sa verifici si sa cureti bujiile la fiecare 8.000 de kilometri parcursi, iar inlocuirea acestora sa o faci dupa 16.000 de kilometri. Nu uita ca atunci cand le schimbi, sa tii cont de capacitatile lor termice.
O alternativa foarte convenabila, atat din punct de vedere al calitatii, cat si al pretului accesibil, este reprezentata de achizitionarea bujiilor din parcul sau magazinul online de dezmembrari auto, testate, verificate si insotite de garantie, fara urme de uzura ce ar putea genera o functionare precara.
Semnele care iti indica faptul ca bujiile trebuie schimbate
1. Dificultati la pornire
Problemele de pornire se numara printre cele mai comune semne ale unei bujii defecte. O bujie uzata poate sa nu genereze suficienta scanteie pentru aprinderea combustibilului in cilindru. Este si motivul pentru care se produce pornirea greoaie a motorului sau chiar la incapacitatea acestuia de a porni.
2. Rateuri continue ale motorului
Daca motorul incepe sa tremure, sa se agite, cauza ar putea fi o bujie defecta. Bujiile defecte pot determina functionarea neuniforma a motorului, la arderea inegala a combustibilului din cilindri. Iar acest lucru poate afecta eficienta si performanta motorului.
3. Accelerare cu vibratii
Vibratia simtita la accelerare este un alt semn care iti indica faptul ca bujiile trebuie schimbate. Vibrarea motorului sau scartairea acestuia la accelerare pot trada probleme cu bujiile. Arderea inegala a combustibilului in cilindru este cea care determina aparitia vibratiilor, ceea ce poate duce, din nou, la pierderea puterii si performantei.
4. Coroziunea electrodului
Stiai ca unii aditivi ieftini pentru combustibil cauzeaza probleme la bujii? De ce? Pentru ca sunt corozivi. In plus fata de aceasta coroziune a electrodului, utilizarea combustibilului ieftin duce la acumularea reziduurilor ce afecteaza fluxul de gaze, care la randul lor, infunda motorul masinii.
5. Petele de electrod
Sa presupunem ca observi pete galbui pe izolatia electrodului central. In acest caz, este un semn ca folosesti combustibili de proasta calitate - si ca reziduurile de combustibil, in loc sa arda la temperaturi ridicate, pateaza electrozii si afecteaza functionarea acestora.
6. Fum alb sau negru
Unul dintre simptomele bujiilor defecte consta in producerea fumului alb sau negru de catre motor. Pierderea de ulei sau o problema cu sistemul de racire poate cauza aparitia fumului alb, iar benzina care nu este arsa complet determina formarea fumului negru.
Pentru a preveni toate aceste probleme, condu regulamentar si porneste masina in conditii optime, pentru a nu forta bujiile. Totodata, verifica starea bujiilor in mod regulat pentru detectarea eventualelor nereguli si inlocuirea lor la timp. Ca si optiune second-hand, utilizeaza doar bujii de calitate din parcurile sau magazinele online de dezmembrari auto, potrivite pentru modelul si anul masinii tale, astfel incat masina sa functioneze la capacitate maxima.