Care pot fi cauzele tremuratului de volan
Una dintre cele mai ingrijoratoare experiente care se pot intampla cu masina noastra este sa inceapa sa vibreze volanul cand nici nu ne asteptam, mai ales atunci cand incepem sa ridicam viteza.
Acest lucru poate fi periculos si poate duce la pierderea controlului in timpul conducerii vehiculului. Ignorate, vibratiile pot provova, de asemenea, uzura permanenta a anvelopelor si suspensiei.
O masina care trepideaza poate ascunde mai multe probleme, de la anvelope, la suspensie, pana la mecanismul care leaga sistemul de directie de rotile masinii.
Volanul trepideaza din cauza anvelopelor
Daca volanul vibreaza, aceasta poate fi cauza unei probleme cu anvelopele si/sau rotile masinii. Astfel, este posibil sa va confruntati cu una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
- Echilibrare anvelope: Neconcordantele din timpul fabricarii pot face ca unele parti ale anvelopei sa fie mai grele decat altele. Dezechilibrele produse in timp ce anvelopele se invart pot duce a vibrarea volanului cand conduceti masina cu viteza mai mare. Aceasta problema poate fi rezolvata cu vizita la un service specializat de anvelope, pentru echilibrarea pneurilor intr-un mod profesionist.
- Uzare anvelope: Pe masura ce anvelopele masinii noastre acumuleaza kilometri, ele se pot uza neuniform. Cauza poate fi componentele de directie sau suspensii libere. O astfel de uzura neuniforma poate duce la tremuratul volanului., pe care il putem elimina prin inlocuirea pieselor care nu sunt stranse corespunzator si chiar a anvelopelor, daca sunt prea uzate.
- Deteriorare anvelope: Un compozit complex de cauciuc, sarma de otel, centuri din otel si textile alcatuieste anvelopele. Cauciucul are proprietatea de a mentine aerul in interiorul anvelopei, insa centurile si firele isi mentin forma. O eventuala umflatura in peretele lateral ori pe banda de rulare, cauzata de o centura rupta, poate fi motivul pentru care volanul vibreaza. Pentru rezolvarea problemei, trebuie inlocuita anvelopa.
- Temperaturi scazute: Anvelopele de vara si anumite anvelope all season, confectionate dintr-un cauciuc mai tare si mai greu, pot dezvolta puncte plate de la statul peste noapte pe vreme rece cu temperaturi scazute. Aceste locuri plate determina vibrarea volanului pana cand anvelopele reusesc sa se incalzeasca. Singura modalitate pentru a scapa de acest inconvenient este sa folositi anvelope de iarna, potrivite pentru anotimpul rece, construite dinr-un cauciuc moale rezistent in fata temperaturilor vitregi, cat si a drumurilor acoperite cu gheata sau zapada.
Suspensii uzate
Daca echilibrul anvelopelor nu este problema, va trebui sa cercetati in alta parte. O cauza al tremuratului de volan ar putea fi la suspensii. Suspensia unei masini este un sistem complex alcatuit din amortizor, brat tirant, articulatie cu bila si rulment. Deteriorarea unor componente ale suspensiilor pot face imposibila alinierea rotilor masinii. Acest fapt poate deforma cauciucurile, determinand, implicit, aparitia vibratiilor.
Sunt probleme care nu se manifesta tot timpul si nici la aceeasi viteza de rulare. Si cum defectiunea unui sistem de suspensii nu este de neglijat, sfatul nostru este sa mergeti intr-un service auto pentru remedierea de urgenta a problemei.
Bielete de directie
Sunt piese metalice, componente ale sistemului de directie, care unesc capul de bara de caseta de directie si fac legatura intre roata si volan. Prin aceste elemente, socurile se transmit de la roata catre volan. In timp, din cauza gropilor si a fortarii sofatului in volan la viraje se poate produce uzura in articulatia de tip bila.
Bieletele de directie sau capetele de bara uzate determina un joc mare al volanului, vibratii, mai ales la viteze mari. Putem identifica usor aceasta problema, prin identificarea unui zgomot de fier pe fier la gropi ori cand tragem de volan mai tare. Atat bieletele, cat si capul de bara nu se reconditioneaza, ci doar se inlocuiesc cu unele noi.
Discuri de frana ovalizate
Discurile de frana deformate pot determina tremuratul de volan, deoarece nu mai sunt perfect paralele cu placutele de frana si cu etrierele. Acest lucru, numit ovalizare (nu vorbim, aici, de ovalizare reala, ci doar pierderea centrarii), apare la majoritatea masinilor din Romania.
Unul dintre motivele ovalizarii se datoreaza pieselor auto de calitate slaba si conducerea masinii in mod gresit. Ovalizarea incepe cu o trepidatie usoara, care devine tot mai puternica. De obicei, prima oara se produce cand franam de la viteza mare, iar cand discul se ovalizeaza mai puternic, vibreaza si la viteze mici. Solutia consta fie in rectificarea discurilor, fie in inlocuirea lor cu un disc nou.
Asadar, motivele pentru care un volan poate tremura sunt multiple. In general, aparitia vibratiilor la volan antreneaza, in timp, alte defecte, astfel ca este bine sa remediati cat mai rapid astfel de situatii.
Desi tremuratul volanului nu tine de cat de nou este volanul, gasiti aici aproape orice tip de volan auto din dezmembrari.