Care sunt cele mai importante fluide de verificat la masina ta
Fluidele ne pun masina in miscare, asigurandu-i functionarea normala. Atunci cand ele isi pierd din calitati sau au un nivel scazut, pot favoriza producerea unor defectiuni costisitoare sau chiar a unor situatii extrem de periculoase in trafic.
In continuare, sunt prezentate lichidele cu rol de lubrifiere, racire si de transmitere a puterii componentelor auto care necesita o atentie deosebita, printr-o verificare constanta.
1. Uleiul de motor
Uleiul de motor este un fluid vital, lubrifiind piesele motorului, prevenind uzura generala si supraincalzirea.
Simptome ulei de motor scazut:
- Martor presiune ulei aprins in bord
- Miros de ulei arzator
- Zgomote ciudate
- Performanta mai slaba a motorului
- Motor supraincalzit.
Cum verifici uleiul de motor:
Dupa ridicarea si verificarea capotei, localizeaza joja indicatoare de nivel – un maner de culoare galbena, rosu sau negru, pe partea laterala a motorului.
Folosind o carpa curata sau un prosop de hartie, scoate joja si sterge-i capatul. Pune-o apoi la loc, asigurandu-te ca este introdusa complet, dupa care scoate-o imediat, ridicand-o si tinand-o intr-o pozitie orizontala.
Langa capatul jojei ar trebui sa observi doua linii (uneori, cu o arie hasurata intre ele). Nivelul uleiului de motor ar trebui sa fie la ori aproape de linia de sus, insa oriunde deasupra liniei de jos este, de asemenea, in regula.
Un alt criteriu important este culoarea uleiului care ar trebui sa fie galbena, aurie, deschisa, transparenta. Daca uleiul este inchis la culoare, maro sau chiar negru, trebuie schimbat cat mai curand posibil.
2. Lichidul de frana
Cand nivelul lichidului de frana este scazut, vei obtine o presiune redusa la apasarea pedalei de frana. Rezultatul? Franele tale isi vor pierde eficienta!
Simptomele lichid de frana scazut
- Lampa de avertizare a franei, aprinsa pe bord
- Nivelul lichidului de frana apare scazut sau lichidul este decolorat ori murdar
- Pedala de frana isi pierde caracterul de fermitate, fiind resimtita ca moale
- Vehiculul are un timp de oprire mai lung decat de obicei.
Cum se verifica lichidul de frana:
Gaseste capacul rezervorului pentru lichidul de frana sub capota masinii si inspecteaza vizual recipientul, pentru volumul si culoarea fluidului. Lichidul trebuie sa fie aproape de varful rezervorului de lichid si de o culoare maroniu deschis, limpede.
Daca nu sunt indeplinite aceste conditii, verifica daca exista scurgeri ale lichidului de frana sau schimba-l cu unul nou.
3. Uleiul cutiei de viteza
Cutia de viteze are si ea nevoie de un ulei special, numit ulei de transmisie. Un nivel optim al acestui fluid asigura buna functionare a franelor si a masinii tale.
Simptome ale uleiului cutiei de viteza scazut:
- Zgomote nefiresti
- Miros de ars
- Scurgeri de lichid de transmisie
- Schimbarea nereusita a treptei de viteza
- Transmisia nu schimba treapta
- Zgomot cand masina este pe liber, in stare neutra.
Cum se verifica uleiul cutiei de viteza :
Unele masini noi vin cu o joja de transmisie, iar alte modele necesita interventia unui mecanic, intr-un atelier specializat.
Daca vehiculul are o joja de transmisie automata, verificarea fluidului este similara cu verificarea uleiului de motor, cu doua diferente:
1. Motorul trebuie sa functioneze
2. Transmisia trebuie sa fie in stare neutra sau in parc (in functie de producator).
Lichidul trebuie sa fie maroniu galbui, semi-transparent, iar pentru cutia de viteze automata uleiul este rosu aprins. Daca fluidul devine rosu inchis sau maroniu, trebuie inlocuit.
4. Lichidul servodirectiei
Este un fluid hidraulic utilizat in cadrul sistemului de directie, care actioneaza ca o punte intre volan si rotile masinii tale.
Simptome ale lichidului servodirectiei cu putere redusa:
- Dificultate la rotirea volanului
- Directie puternica
- Pete rosii sau roz sub vehicul.
Cum se verifica lichidul servodirectiei:
Gaseste capacul rezervorului pentru lichidul servodirectiei sau o joja sub capota masinii, etichetata „servodirectie”. Verificarea nivelului si calitatii fluidului este similara cu procesul de verificare a uleiului de motor. Lichidul servodirectiei trebuie sa aiba culoarea roz.
5. Lichidul de racire (antigel)
Transporta caldura intre motor si mediul inconjurator prin radiatorul de racire, lubrifiind instalatia de racire si pompa de apa.
Simptome ale unui nivel scazut de lichid de racire:
- Temperatura ridicata a motorului
- Defectiune AC
- Miros dulce in aerul conditionat sau sub capota.
Cum se verifica lichidul de racire:
Gaseste capacul radiatorului etichetat „lichid radiator” sau „antigel” in partea de sus a radiatorului. Cand este indepartat, nivelul corespunzator pentru lichid trebuie sa fie aproape de varful rezervorului.
Nu indeparta niciodata capacul radiatorului cand motorul este fierbinte, deoarece presiunea poate pulveriza lichidul fierbinte, provocand arsuri.
Culoarea fluidului variaza in functie de producatorul si modelul masinii. De obicei, este verde, albastru, galben, violet sau roz — asigura-te doar sa nu amesteci diferite marci!
6. Lichidul spalatorului de parbriz
Este un amestec de curatare care indeparteaza resturile si urmele de pe parbriz atunci cand stergatoarele sunt cuplate. Ajuta la imbunatatirea sigurantei, indepartand obstacole din campul vizual al soferului.
Simptomele lichidului de spalare a parbrizului scazut:
- Lumina de avertizare a parbrizului, aprinsa
- Lipsa lichidului atunci cand stergatoarele sunt cuplate.
Cum se verifica lichidul spalatorului de parbriz
Deschide capota masinii si gaseste rezervorul lichidului spalatorului de parbriz - un recipient transparent, alb, cu simbol corespunzator pe capac. Daca masina ta are un sistem de spalare/stergere a lunetei, putem vorbi de un al doilea rezervor.
Scoate capacul/capacele si inspecteaza vizual nivelul de fluid al spalatorului de parbriz/luneta in rezervor/rezervoare (care ar trebui sa fie aproape de varful recipientului). Lichidul este, de obicei, alb sau albastru, dar culoarea poate varia in functie de producator.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam pe blogul https://www.dezmembraru.ro/blog nostru unde avem mai multe articole similare.