WhatsApp
Listă de dorințe

Ce fac aditivii pentru combustibilul auto? Oare sunt de folos?

Posted on2024-05-20

Aditivii pentru combustibilul auto reduc consumul si cresc performantele. Sau chiar ambele deodata. Insa, ce sunt mai exact acesti aditivi, ce fac si cat de recomandati sunt pentru imbunatatirea performantei si durabilitatii vehiculului?

Aditivii pentru combustibilul auto reprezinta o gama larga de substante chimice, adaugate in benzina si motorina. Astfel de substante sporesc protectia motorului, asigura o mai buna curatare a sistemului de alimentare si curata injectoarele.

Acesti aditivi de combustibil, disponibili pentru benzina si motorina, promit numeroase beneficii - de la curatarea injectoarelor si a supapelor, pana la indepartarea apei din circuitul de combustibil. Mai mu

lt decat atat, exista aditivi care pot actiona asupra catalizatorului si galeriei de evacuare.

Gasiti aditivi pentru combustibil inclusiv in parcurile de dezmembrari auto, ce stau la dispozitia celor care doresc sa obtina performante optime in privinta motoarelor.

Sunt usor de utilizat

Regula generala este sa urmati instructiunile de utilizare de pe ambalaj. Insa ei sunt extrem de usor de utilizat, printr-o simpla adaugare a acestora la un rezervor plin de combustibil. Aceasta dilueaza aditivul cu combustibilul, care apoi circula in conductele de combustibil  prin intermediul pompei de combustibil, in injectoare sau carburator si in camera de ardere, curatand totul in urma. In general, acesti aditivi functioneaza cel mai bine pe un motor din dezmembrari mai vechi, cu kilometraj mare sau care a fost neglijat si nu a fost intretinut in mod regulat. Este putin probabil sa observati vreun beneficiu pe un vehicul mai nou, bine intretinut.

Tipuri de aditivi

Este important sa va faceti temele inainte de a utiliza un aditiv. Asta, deoarece exista diferite tipuri pentru diferiti combustibili si scopuri. O simpla cautare pe internet va poate dezvalui diferitele tipuri si beneficiile oferite.

De exemplu, benzina cu plumb a fost retrasa de la vanzare in 2000, fiind inlocuita cu aditivul inlocuitor plumb. La masinile fabricate inainte de 1992, sansele sunt ca motorul cu cilindru sa functioneze cu combustibil fara plumb, insa un aditiv de inlocuire a plumbului poate fi alternativa de zi cu zi.

Daca locuiti intr-un climat rece si conduceti o masina pe motorina, puteti obtine aditivi care opresc congelarea combustibilului pe conducte, ceea ce ar putea provoca blocaje in sistemul de alimentare. Iar daca tineti o masina in garaj, exista un aditiv special care poate ajuta la conservarea combustibilului, astfel incat masina sa poata fi pornita cu usurinta in momentul in care o scoateti afara.

Eficacitate

In timp ce aditivii prezenti in magazine, benzinarii sau parcurile de dezmembrari auto ajuta in anumite situatii si pe motoare diferite, inclusiv daca vorbim de un motor din dezmembrari, exista anumite tipuri care ar trebui evitate, si anume, cele care promit reducerea consumului de combustibil. Chiar si in situatia in care ar influenta consumul de combustibil, realitatea este ca, la un simplu calcul, veti constata ca economia de combustibil va fi cel mai probabil anulata de pretul suplimentar al aditivului.

De asemenea, potrivit testelor independente, nici cresterea performantelor motorului nu este una palpabila. Mai mult decat atat, aditivii duc la scumpirea pretului pentru un rezervor de combustibil cu pana la 50%, iar in ceea ce priveste variantele care pretind ca au proprietatea de a mari cifra octanica a combustibilului, s-a constatat ca este mult mai simplu si mai ieftin sa alimentati, din start, cu un combustibil cu cifra octanica mai mare.

Alternativele

Adevarul este ca daca masina nu are mai mult de 10 ani si a fost intretinuta corect, nu are nevoie de niciun fel de aditiv pentru combustibil. Important de retinut este faptul ca producatorul masinii a optimizat deja electronica masinii si sistemul de injectie a combustibilului pentru a ne oferi un mix optim de economie si performante. In plus, daca aditivii pentru combustibil ar fi atat de eficienti, cu siguranta ca ar fi recomandati de producatorul masinii!

Totusi, daca doriti ceva mai bun pentru masina, o diferenta ati putea obtine cumparand combustibil premium in locul celui Regular, respectiv, utilizarea unui combustibil cu cifra octanica mai mare de 95. Benzina cu cifra octanica 99 este oferita ca alternativa la benzina standard, fiind promovata, de altfel, la statiile de alimentare drept factor de imbunatatire a performantelor motorului. Daca in manualul masinii nu este facuta nicio recomandare cu privire la cifra octanica a masinii, acest lucru inseamna ca o benzina cu cifra octanica mai mare nu va aduce vreun beneficiu, decat daca vorbim de conturile companiilor petroliere.

20.05.2024

Menu

Create a free account to save loved items.

Sign in

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Sign in