WhatsApp
Listă de dorințe

Cum sa iti dai seama daca ai probleme la sistemul de directie

Posted on2023-05-26 de

Un sistem de directie care sa functioneze ireprosabil este absolut esential pentru o deplasare in siguranta pe drumurile publice. Rolul acestuia este de a transmite miscarile volanului catre roti pentru a dirija masina la stanga sau la dreapta, pe drumuri. In componenta mecanismului de comanda a directiei sunt incluse volanul, coloana de directie si caseta de directie.

Volanul masinii, indiferent ca este vorba de unul nou sau de un volan din dezmembrari, ofera control si siguranta la condus, astfel ca trebuie sa fie usor la manevrare. Daca in timpul sofatului, volanul se roteste greu sau „joaca”, putem pune in pericol siguranta noastra, a pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic. De altfel, dificultatile in folosirea volanului pot anunta existenta unei probleme grave a sistemului de directie. In acest caz, este indicata prezentarea masinii la un service auto autorizat.

Simptome ale unui volan defect

1. Scurgerea lichidului de servodirectie

La majoritatea autovehiculelor moderne, sunt utilizate sisteme de directie care sunt asistate electric si care depind de lichidul de servodirectie pentru garantarea unui proces lin de directie. Lichidul de servodirectie se poate scurge prin furtunul fisurat ori slabit ce poate duce la uscarea pompei de servodirectie si la scaderea presiunii in sistem. Nivelul  scazut al lichidului de servodirectie din rezervor poate face ca volanul masinii sa fie greoi.

 2. Volanul nu este centrat

Cand iesiti pe drum, volanul ar trebui sa revina in mod natural la pozitia centrala, datorita sistemului de servodirectie. Daca sistemul nu revine la pozitia sa normala, atunci este posibil sa va confruntati cu un angrenaj rupt in sistem sau, cel mai probabil, cu un fel de blocaj.

3. Zgomote nefiresti

Dupa cateva luni sau chiar ani de conducere a vehiculului,  veti fi, fara indoiala, familiarizati cu zgomotele sale obisnuite si cu sunetele provenite de la motor. Daca, insa, incepeti sa sesizati zgomote noi care provin din sistemul de directie, cum ar fi batai sau sunete nefiresti la intoarcerea volanului, atunci este posibil ca problemele sa anunte o posibila schimbare a volanului. Aceste zgomote provin din angrenajele si rulmentii interni din sistem. De obicei, debuteaza ca zgomote minore si devin mai puternice pe masura ce problema devine mai grava. Nu le ignorati si rezolvati-le cat mai curand posibil.

4. Probleme de inclinare

Majoritatea sistemelor moderne de servodirectie permit soferului sa incline volanul pentru a se potrivi pozitiei sale de conducere. Cu toate acestea, atunci cand exista probleme in coloana, acest lucru poate afecta capacitatea sistemului de a se bloca. Daca volanul pare sa se incline liber fara blocare, atunci problema este la coloana. Retineti ca este extrem de periculos sa conduceti cu un volan care joaca si nu se va bloca corect pe loc. Duceti imediat masina la un service auto specializat sau, daca problema este grava, puteti lua in calcul serviciile unei firme de remorcare sau depanare.

5. Uzura neobisnuita a anvelopelor

Este posibil sa fiti deja constienti de faptul ca uzura neuniforma este un simptom al rotilor aliniate incorect. Acordati atentie altor semne de uzura nefireasca, cum ar fi uzura unei singure parti a anvelopei sau puncte plate pe o anvelopa normala.Toate aceste semne indica probleme cu directia si, atunci cand sunt insotite de alte simptome din aceasta lista, va pot ajuta sa identificati o problema a volanului.

Fie ca vorbim de un volan nou sau de un volan din dezmembrari, toate simptomele prezentate indica faptul ca ati putea intampina probleme cu acesta. Mai mult decat atat, daca apar mai multe semne simultan, este recomandat sa va duceti masina la o inspectie, intr-un service auto profesionist, de incredere.

Dezmembraru
26.05.2023

Menu

Create a free account to save loved items.

Sign in

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Sign in