Cum sa protejezi turbina masinii tale
Turbina, una dintre cele mai agregate din structura unui motor, asigura autoturismului eficienta si performante optime. Insa, turbina este un element mecanic supus unor solicitari si tensiuni ridicate. Pe langa faptul ca se afla in contact cu temperaturile ridicate ale gazelor de esapament, functioneaza si la viteze mari datorita componentelor sale interne.
In caz de defectiuni sau eficienta scazuta, singura solutie este sa contactati un service specializat. De asemenea, puteti opta pentru turbine din dezmembrari, calitative, cu factura si garantie, ce promit cresterea puterii motorului, pe langa reducerea cantitatii de combustibil necesara masinii.
In acest ghid, analizam principalele modalitati de a proteja turbina masinii, pentru a obtine maximum de la un motor turbo si, desigur, pentru a evita cheltuielile legate de eventuale reparatii neplacute.
1. Nu condu masina imediat dupa pornire
Asteapta ca motorul sa atinga temperatura ideala inainte de a porni, aproximativ 10 secunde. Acesta este timpul suficient pentru ca uleiul sa ajunga la motor pentru a-i lubrifia toate componentele. Acest lucru asigura o eficienta si o performanta maxima a motorului.
2. Evita accelerarea la maxim cat motorul este rece
Atat timp cat motorul nu a atins temperatura ideala pentru utilizare, aproape de 90 de grade Celsius, nu trebuie sa il fortezi sau sa schimbi vitezele la turatii mari. Uleiul rece este mai dens si mai vascos, facand mai dificila trecerea prin toate partile motorului. Fiind un element mai sensibil, turbina necesita protectie maxima.
3. Verifica nivelul uleiului
La fel cum uleiul rece nu ajunge la fel de usor in toate zonele motorului, acelasi lucru se intampla daca nu este suficient ulei. Daca exista un deficit de ulei, unele componente ale masinii nu pot fi lubrifiate in mod corespunzator. Prin urmare, fii constient de limita minima a uleiului. Daca observi ca masina consuma mai mult, mergi la mecanic pentru evaluare.
4. Urmareste rezervorul de combustibil
Evita sa conduci cu prea putin combustibil, deoarece pompa electrica nu poate furniza suficient combustibil la urcare, la coborare si la luarea curbelor. In plus, un nivel scazut de combustibil faciliteaza acumularea de murdarie in rezervor. De asemenea, permite infundarea altor elemente auto, afectand inclusiv turbina.
5. Efectueaza o intretinere regulata
Turbina este foarte sensibila la ulei. Pentru a preveni orice problema, trebuie sa acorzi atentie calitatii, marcii si vascozitatii uleiului recomandat de producator. De asemenea, este esential sa respecti termenele de service indicate de producator. Deci, evita sa conduci cu ulei vechi, deoarece nu lubrifiaza turbina sau motorul in mod corespunzator.
Prin urmare, ar trebui sa inlocuiesti periodic uleiul si complet – nu adauga ulei nou peste cel existent.
6. Nu accelera inainte de a opri masina
Accelerarea inainte de oprire forteaza turbinele sa-si mareasca rotatiile fara a fi lubrifiate in timp ce se rotesc. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand opresti contactul, circuitul lubrifiantului este intrerupt, dar turbinele continua sa se roteasca.
Consecintele pe termen lung ale acestei actiuni pot duce la defectiuni grave si cheltuieli inutile.
7. Evita oprirea masinii imediat dupa calatorie
Presiunea uleiului este esentiala pentru buna functionare a unei turbine din dezmembrari. Deoarece este controlata de motorul pornit, oprirea acestuia imediat dupa calatorie, in timp ce turbina inca functioneaza, va creste riscul de abraziune.
Prin urmare, ar trebui sa astepti aproximativ 30 de secunde inainte de a opri masina. Este suficient timp pentru a reduce rotatiile turbinei si de a permite scaderea progresiva a temperaturii acesteia.
Daca detii o masina echipata cu sistemul Start & Stop, aceasta gestionare este efectuata de la sine.