Cum sa va protejati anvelopele masinii dvs
Cum sa va protejati anvelopele masinii dvs
Fie ca vorbim de anvelope noi sau de anvelope SH, cu totii ne dorim ca acestea sa dureze cat mai mult. Pentru a-si mentine performantele, este necesara o intretinere regulata care promite, de altfel, siguranta vehiculului.
Alocand doar cateva minute, lunar, va puteti proteja investia cu ajutorul catorva reguli de aur.
Cunoasteti principalele caracteristici
Primul pas pentru protejarea anvelopelor este sa cunoasteti, de fapt, caracteristicile anvelopelor. Pe de alta parte, puteti gasi informatii importante despre ele. Dimensiunile, modelul, sarcina si presiunea maxima, viteza mare recomandata si data de fabricatie sunt cateva dintre datele pe care le puteti gasi scrise in anvelopa.
Este esential sa cunoasteti aceste caracteristici pentru a va asigura ca utlizati corect anvelopele. De exemplu, daca stiti greutatea maxima, puteti evita supraincarcarea vehiculului si puteti preveni deteriorarea structurii interne a anvelopei.
Inspectati vizual anvelopele
Faceti-va un obicei in a va verifica anvelopele masinii. Doar printr-o simpla inspectie vizuala veti observa daca exista obiecte blocate in anvelope - cum ar fi cuie, sarma sau pietre - care trebuie indepartate. In acelasi timp, ar trebui sa acordati atentie uzurii neregulate a anvelopelor, deoarece acest lucru indica probleme de directie si suspensie.
De exemplu, daca observati uzura interna sau externa (nu pe ambele parti) a anvelopelor, acesta este un semn de aliniere necorespunzatoare a rotilor. Pe de alta parte, daca uzura nu este liniara pe suprafata anvelopei, acest lucru ar putea indica o problema de suspensie.
Verificati uzura anvelopelor
Indiferent ca este vorba de anvelope noi sau de anvelope SH, adancimea minima legala a profilului este de 1,6 mm - limita valabila doar pentru anvelopele de vara sau de uz general. Schimbati anvelopele in momentul in care adancimea de profil este de 1,6 mm. Pe langa faptul ca este ilegala, rularea cu o adancime de profil prea mica va poate compromite si siguranta in deplasare, crescand riscul aparitiei acvaplanarii, reducand aderenta si manevrabilitatea.
Puteti verifica foarte usor adancimea de profil cu un subler de adancime pe care il puteti achizitiona de la un specialist in avelope ori prin intermediul indicatorului de adancime cu care sunt prevazute majoritatea anvelopelor noi. Verificati periodic adancimea de profil in diferite puncte ale anvelopei, iar daca aveti nelamuriri, adresati-va intotdeauna unui specialist.
Verificati presiunea in anvelope
Presiunea este esentiala pentru durabilitatea anvelopelor si siguranta masinii. Si controlul acesteia este esential pentru a mentine valorile presiunii in intervalul recomandat de producator. Pe langa faptul ca se uzeaza mai rapid, anvelopele umflate incorect afecteaza performantele vehiculului, implicit capacitatea de franare, manevrabilitatea si siguranta.
Este recomandat sa verificati presiunea lunar sau inainte de a porni la drum lung. Nu este recomandata verificarea cand anvelopele sunt fierbinti, deoarece poate exista o diferenta de presiune din cauza temperaturilor ridicate. Prin urmare, ar trebui sa asteptati 2 ore sau, daca nu puteti astepta, adaugati 0,3 bari la presiunea recomandata. Valorile corecte de presiune le puteti gasi in manualul de utilizare.
Aliniati rotile
Directia joaca un rol-cheie in uzura prematura a anvelopelor. O aliniere necorespunzatoare a rotilor cauzeaza o lipsa de tractiune si stabilitate, uzura prematura a componentelor mecanice si, in cazuri grave, risc de rupere.
Alinierea rotilor se face de obicei la fiecare 10.000 km. Acest proces indreapta cele 4 roti pentru a le alinia complet la sol. Cu toate acestea, alinierea rotilor se poate face in orice moment, mai ales daca schimbati anvelopele sau daca orice componenta a sistemului de suspensie ori masina sufera un impact puternic. In plus, daca simtiti vibratii la volan sau daca vehiculul se leagana, ar trebui sa mergeti la un service auto specializat.
Aliniati suspensia
La fel ca si in cazul directiei, se recomanda alinierea suspensiei la fiecare 10.000 km. Acesta este un proces important, deoarece ansamblul roata si anvelopa este proiectat sa reactioneze intr-un anumit mod la cuplul aplicat. Daca suspensia nu este aliniata, uzura anvelopei va fi neuniforma, ceea ce il va face sa se uzeze prematur.
Cu toate acestea, trebuie sa asteptati cei 10.000 de km pentru a verifica alinierea. De fiecare data cand constatati nereguli in stilul de condus si masina se leagana, ar trebui sa mergeti la un service specializat.
Rotiti anvelopele
Anvelopele de pe puntea fata se uzeaza de obicei mai repede. Deci, pentru a reduce cheltuielile pe termen mediu si lung, puteti roti anvelopele masinii. Rotirea anvelopelor permite ca fiecare anvelopa sa petreaca timp in fiecare pozitie a rotii pe vehicul.
Vorbim, aici, despre o „impartire a muncii” din fiecare pozitie a rotii intre toate anvelopele. Acest fapt mentine uzura uniforma si echilibrul de manevrare adecvat al vehiculului, contribuind, totodata, la asigurarea faptului ca orice garantie in ceea ce priveste durata de viata a benzii de rulare a anvelopelor ramane valabila.
In medie, rotatia se face la fiecare 5.000/10.000 km, urmandu-se modelele de rotatie prevazute in manualul de utilizare al vehiculului ori asa cum sunt stabilite de industria de anvelope.
Inlocuirea supapelor
Supapele sunt responsabile pentru conservarea aerului si prevenirea patrunderii umiditatii in anvelopa. Din acest motiv, se recomanda utilizarea capacelor de inalta calitate care impiedica particulele de praf sa obstructioneze functionarea supapei.
Intrucat sunt fabricate din cauciuc, supapele se uzeaza in timp. Acestea pot fi deteriorate prin viteza mare sau manipulare neglijenta la masurarea presiunii.
Uzura si ruperea supapelor afecteaza performanta anvelopelor, deoarece acestea pot duce la pierderea aerului. In acest caz, ar trebui sa le inlocuiti cat mai curand posibil, pentru a nu va compromite siguranta. De asemenea, ar trebui sa schimbati supapele ori de cate ori cumparati anvelope noi.
Dezmembraru comercializeaza anvelope SH de cea mai buna calitate, fara taieturi, galme sau alte defecte, la aproximativ toate dimensiunile de cauciucuri sh de vara, iarna sau all season, insotite de factura, garantie si retur gratuit!