WhatsApp
Listă de dorințe

Cum sa verifici lichidul de frana si cand sa il schimbi

Posted on2023-07-20 de

Lichidul de frana, sau lichidul hidraulic, este utilizat in sistemele de frana hidraulice pentru intarirea fortei acestora in momentul in care apesi pe pedala. Alaturi de ceilalti lubrifianti auto, lichidul de frana face legatura intre apasarea pedalei si frecarea rotilor pentru oprirea masinii. Prin urmare, este esentiala utilizarea unui lichid de frana adecvat, la un nivel optim.

Schimbarea lichidului hidraulic trebuie efectuata periodic. Avand in vedere faptul ca acesta absoarbe apa din aer, temperatura de fierbere scade cu timpul, iar o franare slaba sau chiar o lipsa a franarii pot interveni in orice moment. Este si motivul pentru care schimbarea lichidului de frana si asigurarea unei functionari optime a sistemului de franare sunt foarte importante.

Cum sa verifici lichidul de frana

In primul rand, pregateste lichidul de frana, incalzindu-l.

Apoi, gaseste rezervorul si verifica nivelul lichidului folosind joja atasata la capacul rezervorului.

In cele din urma, examineaza culoarea lichidului de frana pentru a vedea daca este contaminat.

1. Cum sa pregatesti lichidul de frana pentru verificare?

Incalzeste lichidul de frana din vehicul pentru a obtine o mai buna citire a nivelului de fluid.

Porneste motorul si lasa masina la ralanti timp de 3-4 minute, pana cand atinge temperatura ideala de functionare (82° C pana la 121° C). Apoi, roteste volanul intr-o directie pana cand cremaliera de directie se blocheaza pentru a circula fluidul hidraulic.

2. Unde se afla rezervorul pentru lichidul de frana?

Dupa incalzirea lichidului de frana, opreste motorul, deschide capota si cauta rezervorul pentru lichidul de frana.

In general, acesta este un recipient mic, din plastic, semi-transparent, pe care il vei gasi intr-un compartiment in spatele motorului, atasat cilindrului de frana. Vei constata ca rezervorul este prevazut cu un capac din plastic sau cauciuc, pe care sunt trecute instructiunile de utilizare.

3. Cum sa verifici nivelul lichidului de frana?

Dupa identificarea recipientului care contine o parte din lichidul de frana, vei observa pe acesta doua gradatii – minim si maxim.

Daca gradatia maxima la completare este depasita, poti extrage surplusul cu o pipeta sau seringa.

Daca nivelul este sub minim, completeaza pana la nivelul maxim, cu acelasi tip de lichid de frana care este in instalatie, recomandat de producatorul masinii tale.

4. Cum sa verifici culoarea lichidului de frana?

Culoarea lichidului de frana iti spune daca acesta este contaminat si necesita inlocuire.

De obicei, lichidul de frana este limpede, cu o nuanta maronie deschisa. Daca este contaminat, nuanta cromatica a lichidului de frana va deveni mai inchisa, spre negru.

Exista si situatii in care lichidul de frana nu isi schimba culoarea, dar isi pierde proprietatile. De aceea, el trebuie schimbat dupa o anumita perioada si numar de kilometri, trecute in cartea tehnica a masinii tale.

Semne ale unui nivel scazut de lichid de frana

Cand nivelul lichidului de frana este scazut, acesta poate afecta performanta masinii si experienta generala de condus a soferului:

  • Zgomote ciudate: Daca auzi un zgomot nefiresc in timp ce actionezi volanul, acesta ar putea fi un semn al lichidului de frana cu putere redusa.
  • Schimbarea greoaie a treptelor de viteza: schimbarea treptelor de viteza trebuie sa fie lina, insa daca devine mai complicata, este posibil ca lichidul de frana sa fie la un nivel scazut.
  • Oprirea si pornirea dificila indica un nivel scazut al lichidului de frana, la fel ca si scartaitul vitezelor sau angrenajelor.
  • Scurgeri: Daca observi pete ude pe locul unde a fost parcata masina sau pe cauciucuri, acesta ar putea fi un semn al unei scurgeri. Petele identificate sub partea din spate a motorului tradeaza scurgeri din sau de langa cilindrul principal. Exista si scurgeri foarte greu de depistat, cand lichidul este pulverizat  prin crapaturi ale furtunului de frana ori ia forma unei linii la fiecare apasare a pedalei de frana - in acest caz, curentul de aer imprastie lichidul de frana pulverizat, facandu-i dificila depistarea.
Dezmembraru
20.07.2023

Menu

Create a free account to save loved items.

Sign in

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Sign in