WhatsApp
Listă de dorințe

De ce se defecteaza turbina masinii si cum ne dam seama de acest lucru

Posted on2022-10-25 de

Principala sarcina a  turbinei auto, cunoscuta si sub denumirea de turbosuflanta sau turbo, consta in cresterea puterii unui motor, respectiv, puterea masinii.

Punerea in functiune a motorului face ca gazele eliberate sa fie directionate printr-un canal special, punand in miscare turbina care, la randul ei, comprima aerul ce intra in camera de ardere.

Creste, astfel, puterea motorului si se evita eliberarea gazelor direct in atmosfera.

Insa, la fel ca orice element al masinii, si turbina are o durata de viata. De exemplu, daca am condus peste 100.000 kilometri, este bine sa facem o diagnoza, deoarece este posibil ca turbina sa trebuiasca reparata sau inlocuita. Poti gasi aici toate turbinele disponibile pe dezmembraru.ro

Principalele simptome care anunta defectarea turbinii sunt:

  • Scaderea puterii motorului

Soferii care isi cunosc bine masina pot observa fara probleme in rampa ori la viteze mai mari ca masina lor accelereaza mai incet.

Daca observam ca vehiculul cu turbocompresor accelereaza mai incet decat de obicei sau nu reuseste sa atinga viteza pe care ne-o dorim, ar putea fi un semn ca turbina nu functioneaza bine.

  • Fum din evacuare

Daca in timpul condusului observam un fum alb, negru sau albastru care iese din teava de esapament a masinii, acesta este, de regula, un semn ca turbina a fost deteriorata.

In cazul in care carcasa turbo a fost crapata sau garniturile interne au defectiuni, uleiul incepe sa curga in sistemul de evacuare, cauzand fumul alb.

Fumul albastru apare cand uleiul incepe sa curga spre motor, iar fumul negru apare cand circuitul turbinei sau compresorului este deteriorat, cauzand o reducere a alimentarii cu aer si ramanand mai mult combustibil.

Fum negru poate aparea la ruperea unui furtun sau deteriorarea garniturii, precum si atunci cand supapa de siguranta a turbinei este rupta sau filtrul de aer este infundat.

  • Sunet puternic

Asculta functionarea motorului. Un turbocompresor defect va scoate, adesea, un sunet puternic ce poate fi asemuit cu o freza dentara sau cu o sirena de politie in cazul in care rotorul compresorului este deteriorat.

Daca auzi acest sunet, este indicat sa vizitezi in cel mai scurt timp un service!

  • Lampi de avertizare pornite

La vehiculele mai noi, moderne, computerul detecteaza defectiunile si neregulile de pe turbocompresor, determinand aprinderea unei lumini care ne va avertiza sa verificam motorul.

Cu toate acestea, lampa de avertizare nu acopera doar defectiunile turbinei, astfel ca vom fi nevoiti sa efectuam verificari mai detaliate pentru a determina cu exactitate care este problema motorului.

Cauzele unei turbine defecte

Turbocompresoarele sunt dispozitive fiabile, iar posibilitatea ca ele sa se defecteze singure ori din cauza unei erori din fabrica este mai mica de 1%.

Printre cauzele defectarii unei turbine se numara:

  • Scurgere de ulei

Pentru a functiona eficient, turbina are nevoie de o circulatie constanta de ulei curat.

Prin schimbarea uleiului si filtrului de ulei in mod regulat putem preveni depunerile de carbon si diferite substante ce scad eficienta acestuia si duc la daune ireparabile.

  • Patrunderea unor corpuri straine

In interiorul turbocompresorului pot ajunge obiecte straine precum pietricele, parti rupte ale motorului, frunze, particule de nisip, etc. – fie prin intrarea compresorului, fie prin cea a turbinei.

Ele pot deteriora rotile si lamele turbinei, insa putem preveni aceasta cauza supunand filtrul de aer unui serviciu de control periodic.

Diagnosticarea defectiunilor turbocompresorului reprezinta o sarcina complexa si extrem de dificila. Ea necesita un control extins al turbocompresorului si al motorului vehiculului, prin urmare, o astfel de operatiune complexa trebuie lasata intotdeauna pe seama profesionistilor. Este recomandat sa verifici turbina intr-un service auto specializat, pentru a beneficia de instrumente speciale de control pe care tu, ca sofer, nu le detii.

Dezmembraru
25.10.2022

Menu

Create a free account to save loved items.

Sign in

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Sign in