Poti folosi anvelopele de iarna pe timpul verii?
Legea din Romania obliga soferii sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna de fiecare data cand circula pe o sosea acoperita cu zapada sau polei. Din pacate, majoritatea soferilor si-au montat anvelope de iarna, circuland cu ele inclusiv in timpul verii.
Principalul motiv este ca nu isi permit achizitionarea a doua seturi diferite. Este vorba de o mentalitate periculoasa, care pune in pericol siguranta celor din jur. O varianta accesibila oricarui buzunar sta in achizitionarea unor anvelope sh provenite din dezmembrari auto.
La Dezmembraru – dezmembrari auto – sunt disponibile anvelope auto second-hand la cea mai buna calitate, cauciucuri shde vara, iarna sau all season, fara urme de taieturi, galme sau alte defecte.
Care este diferenta dintre anvelopele de vara si cele de iarna?
Design-ul benzii de rulare
Principala diferenta este materialul benzii de rulare. Fabricate dintr-un compus din cauciuc moale conceput pentru a ramane flexibil la temperaturi scazute (sub 7°C), anvelopele de iarna imbunatatesc tractiunea in conditii de iarna datorita benzii lor de rulare profunde, cu caneluri mai adanci si mai multe lamele, pentru aderenta si manevrabilitate sporinte in conditii de iarna. In schimb, anvelopele de vara incep sa se intareasca atunci cand temperatura scade sub +7ºC, determinand cresterea distantelor de oprire - favorizand producerea unor conditii potential periculoase.
Cum functioneaza anvelopele de iarna?
Cu un cauciuc mult mai moale, anvelopele de iarna isi pastreaza flexibilitatea inclusiv la temperaturi scazute. Atunci cand ruleaza pe o suprafata rece, cauciucul anvelopelor de iarna confera o aderenta crescuta, distanta de franare scazand considerabil. Aceasta se numara printre caracteristicile importante, avand in vedere faptul ca un cauciuc rigid devine fragil si poate pierde din aderenta la temperaturi scazute.
Totodata, profilul anvelopelor de iarna este diferit fata de cel al anvelopelor de vara, fiind reprezentat de mai multe caneluri si mai adanci. Acestea din urma ajuta la dispersarea apei si a zapezii de pe suprafata drumului, prevenindu-se, astfel, fenomenul de acvaplanare si asigurandu-se o aderenta mai buna in conditii de iarna.
Cum se comporta anvelopele de iarna in timpul verii?
Deoarece anvelopele de iarna sunt special concepute pentru utilizare la temperaturi sub 7°C, materialul anvelopei poate deveni prea moale si elastic in timpul lunilor de vara. Denaturarea anvelopei poate duce la reducerea contactului cu drumul si la un control mai mic asupra franarii si virajelor. In consecinta, franarea anvelopelor de iarna vara dureaza mai mult, deoarece se pierde tractiunea la accelerare; un fenomen cunoscut sub numele de acvaplanarea anvelopelor. Poate si mai alarmant este ca, pe masura ce viteza masinii creste, acvaplanarea anvelopelor se inrautateste. Acest lucru este valabil mai ales in lunile de vara, cand soferii tind sa conduca mai repede datorita vizibilitatii mai clare si a conditiilor mai bune de drum.
Performanta anvelopelor de iarna pe ploaie
In ciuda superioritatii lor in conditii de frig, zapada si gheata, performanta anvelopelor de iarna va scadea brusc in conditii de ploaie, rezultand o rata mai rapida de uzura si poluare fonica cauzata de cauciucul moale si banda de rulare care sufera o uzura rapida.
Risc crescut de utilizare pe tot parcursul anului
Multi soferi aleg sa conduca cu anvelopele de iarna la capacitate maxima, indiferent de sezon, ceea ce implica, inevitabil, conducerea pe timp de vara. Cu toate acestea, conducerea cu anvelope care si-au atins limita legala a benzii de rulare va expune riscului de a va rani si de a pune in pericol siguranta altor persoane, ca sa nu mai vorbim de ramificatiile legale care ar putea aparea in cazul in care masina ar fi considerata neadecvata. Aderenta redusa drastic si distantele de oprire afectate sunt doar doua dintre pericolele cauzate de utilizarea necorespunzatoare a anvelopelor.
In timp ce reglementarile stipuleaza ca benzile de rulare standard pentru anvelope trebuie sa fie de cel putin 1,6 mm, va recomandam sa inlocuiti anvelopele atunci cand banda de rulare este uzata chiar sub marcajul de 4 mm, echivalentul a aproximativ jumatate din adancimea benzii de rulare a anvelopelor noi. Acest lucru se datoreaza faptului ca anvelopele de iarna isi pierd proprietatile unice de siguranta si calitatea performantei cu cat banda de rulare a fost uzata mai mult, deci, este intotdeauna cel mai bine sa gresiti pe partea prudentei si sa le inlocuiti mai devreme decat mai tarziu.
Este sigur sa folositi anvelope de iarna in timpul verii?
Pe scurt, nu! Si iata de ce.
Utilizarea anvelopelor de iarna in timpul verii creste distantele de oprire, astfel incat chiar si cei mai vigilenti soferi pot fi luati prin surprindere. In timpul verii, de exemplu, distantele de oprire a anvelopelor de iarna pot creste cu pana la 16 metri. Prin urmare, in momentul in care o masina cu anvelopele de vara opreste, o masina cu anvelope de iarna ar avansa in continuare la viteze potential fatale. Fabricate in scopuri specifice, anvelopele de sezon sunt doar atat - de sezon. Prin urmare, va recomandam sa va schimbati anvelopele in functie de anotimpuri, pentru a maximiza siguranta rutiera.
Dezmembraru garanteaza calitatea oricarei variante de anvelope sh – pentru vara, iarna, all season – la cele mai bune preturi, necesare unei sigurante optime in timpul sofatului, indiferent de sezon.