Semne ale unui radiator defect si ce sa faci
Orice masina produce caldura. Nu doar de la combustia motorului, ci si de la piesele cu miscare rapida, cum ar fi rulmentii rotilor. In lipsa unei raciri adecvate, masina s-ar supraincalzi sau chiar lua foc.
Radiatorul este principala aparare impotriva temperaturilor ridicate ale motorului. Cum te poti asigura ca aceasta functioneaza in parametri optimi si, mai important, cum recunosti semnele unui radiator defect, afli in randurile urmatoare.
Supraincalzirea
Atunci cand radiatorul este defect, cel mai probabil masina se va supraincalzi. Poti observa abur care iese din motor sau indicatorul de temperatura te anunta in mod constant ca motorul se incalzeste prea mult. Cauza s-ar putea datora corodarii interne a radiatorului din cauza ruginii, acumularii de depuneri interne sau resturi care impiedica lichidul de racire sa circule corect in motor.
Sfat: In primul rand, verifica si inlocuieste lichidul de racire acasa, pentru a vedea daca acesta are vreun efect, pentru a te asigura ca nu este vorba doar de o problema cu lichidul de racire murdar sau vechi. Daca inlocuirea lichidului de racire nu are efect, atunci apeleaza la un mecanic pentru a verifica starea radiatorului.
Scurgeri ale lichidului de racire
Petele de lichid de racire viu colorate, prezente in locul in care masina a fost parcata peste noapte, se pot datora scurgerilor sau fisurilor din radiator. Carcasa sau aripioarele de racire din radiator se pot deteriora in timp, mai ales daca acesta se infunda din cauza acumularii severe de rugina. Utilizarea unui lichid de racire de slaba calitate sau a apei de la robinet, mai degraba decat a apei distilate, poate adauga contaminanti la lichidul de racire care cresc sansele de acumulare a ruginii. Totodata, daca radiatorul nu este spalat in mod regulat, se poate acumula rugina.
Sfat: Daca nu vei remedia cat mai repede problemele cu sistemul de racire, motorul se poate defecta din cauza supraincalzirii. Este indicat sa duci masina la un mecanic profesionist, care va efectua un test de presiune pentru a constata daca radiatorul este rupt – ceea ce ar putea insemna schimbarea piesei.
Acumularea de murdarie
Daca lichidul de racire pare decolorat, poate indica o circulare defectuoasa a acestuia in motor, ceea ce duce la acumularea de murdarie. Cauza poate fi o problema cu racitorul transmisiei din interiorul radiatorului. In timp, bariera dintre lichidul de transmisie si lichidul de racire se erodeaza, provocand contaminarea.
Sfat: Daca problema nu este prea grava, poti spala radiatorul pentru a elimina vechiul lichid de racire. Daca acest lucru nu ajuta la nimic, inseamna ca altele sunt cauzele de contaminare a lichidului de racire in motor. Indiferent de motiv, lichidul de racire degradat nu va ajuta la disiparea caldurii motorului. Cel mai bine ar fi sa faci o vizita unui mecanic, care iti va oferi un diagnostic precis si te va ajuta cu o posibila remediere.
Aripioarele exterioare ale radiatorului, blocate
Radiatorul pompeaza lichid de racire fierbinte in tevile metalice subtiri din aripioarele din partea din fata a masinii. Aerul rece raceste rapid metalul si, la randul sau, reduce caldura lichidului de racire din interior. Acesta este mecanismul-cheie care permite masinii sa regleze caldura. Daca acestea se blocheaza, aerul nu mai poate circula, reducand pierderile potentiale de caldura. Orice din aer poate fi prins in aripioare. De la bucati mai mari de polen, insecte, murdarie, frunze sau chiar funingine - toate aceste particule se pot depune in timp, cauzand blocaje.
Sfat: Indeparteaza capacul radiatorului si utilizeaza un furtun de gradina cu o duza de difuzor pentru a spala si indeparta orice resturi blocate in radiator.
Furtun de radiator prabusit
Ai intampinat probleme cu supraincalzirea masinii la turatii mari sau la viteza mare pe drum deschis? Aceasta problema ar putea fi cauzata de un furtun al radiatorului prabusit din cauza unui capac defect care creeaza un vid.
Sfat: In cele mai multe cazuri, aceasta problema poate fi depasita prin simpla curatare a capacului vechi al radiatorului sau achizitionarea unuia nou. Daca problema supraincalzirii nu dispare, totusi, este indicat sa mergi la un mecanic pentru a verifica sistemul de racire, inainte de a mai aparea alte daune.
Vezi aici radiatoare apa din dezmembrari disponibile cu livrare rapida si garantie de 90 de zile