Sfaturi pentru pregatirea masinii de primavara
Pregatirea masinii de primavara implica efectuarea unor verificari auto generale, ca de altfel, verificarea lichidelor aferente masinii, prin care pot fi prevenite multe inconveniente.
In plus, primavara este momentul perfect pentru a va revizui masina si a va pregati pentru noile provocari ale sezonului.
Aflati, in continuare, detaliile esentiale ale verificarii de primavara in urma sezonului rece care poate pune la grea incercare masinile.
1. Verificati anvelopele
Anvelopele dicteaza manevrabilitatea, franarea si accelerarea – astfel ca este important sa le acordati atentia cuvenita! Efectuati o inspectie vizuala a anvelopelor, asigurandu-va ca nu exista deteriorari sau umflaturi. Adancimea minima legala a benzii de rulare este de cel putin 1,6 mm.
Ca si recomandare generala, ele trebuie schimbate la aproximativ 30.0000 de kilometri sau la fiecare 10 ani, insa o inlocuire timpurie poate fi necesara daca banda de rulare este uzata, exista fisuri sau crapaturi in cauciuc, presiunea aerului se pierde mai repede decat in mod normal sau daca rotile se clatina, indeosebi la viteze mari.
Anvelopele SH provenite din Dezmembraru - dezmembrari auto - reprezinta o alternativa mai accesibila in detrimentul celor noi, sunt verificate, vin la cele mai bune preturi si insotite de garantie.
2. Verificati bateria auto
Lunile mai reci isi pot pune amprenta pe starea bateriei, mai ales daca nu conduceti pe distante lungi ca in primavara si vara. Verificati intotdeauna starea de incarcare a bateriei auto, avand in vedere faptul ca este o piesa de baza, care pune in functiune motorul.
Daca motorul porneste din ce in ce mai greu, farurile nu mai lumineaza la fel cand dati drumul la ventilatie, martorul de bord care indica starea bateriei se aprinde, carcasa bateriei este umflata sau simtiti un miros neplacut de sub capota, ar fi cazul sa o duceti la o verificare, deoarece este posibil sa necesite o inlocuire.
Inainte de a alege o baterie noua, verificati elementele din jur pentru a va asigura ca eventualele scurgeri de la baterie nu le-au afectat.
3. Verificati fluidele masinii
Uleiul de motor, uleiul transmisiei, lichidul de racire sau antigelul, lichidul de frana si lichidul servodirectiei ajuta masina sa indeplineasca functii-cheie, asigurandu-i o functionare normala. Toate trebuie verificate, completate si schimbate periodic.
Daca nu va pricepeti la verificarea fluidelor masinii, apelati la un mecanic auto care le va inspecta cu atentie. Este importanta verificarea lichidelor, intrucat, in timpul iernii, garniturile se contracta si pot determina scurgeri, inclusiv la masinile noi. De asemenea, scurgerile nu pot fi identificate in sezonul rece, fiind confundate cu locurile de parcare ude ori acoperite de zapada.
4. Intretineti corect sistemul de iluminare
Este unul dintre cele mai importante sisteme de siguranta ale masinii. Daca sistemul de iluminare al masinii nu este intretinut corect sau reglat corespunzator, va puteti pune in pericol viata, a pasagerilor si celorlalti participanti la trafic.
Inainte de a porni la drum, asigurati-va ca fiecare bec functioneaza la intensitatea corecta. Verificati daca toate luminile si semnalele exterioare - semnalizare, faza scurta, faza lunga, lumini de frana - functioneaza corect, pentru a evita accidentele si pentru a conduce in siguranta atat in timpul zilei, cat si noaptea.
Nu uitati de curatarea geamurilor si farurilor masinii, care va ofera cu 30% mai multa lumina, extrem de necesara pentru a conduce in conditii de siguranta.
5. Verificati starea stergatoarelor de parbriz
Desi vi se poate parea un detaliu nesemnificativ, lichidul de parbriz este necesar pentru curatare si vizibilitate, mai ales in conditii meteo nefavorabile, frecvent intalnite pe parcursul primaverii. Daca este necesar, inlocuiti stergatoarele de parbriz uzate sau crapate, care lasa linii de apa pe parbriz.
Puteti opta pentru brate stergatoare de parbriz din dezmembrari auto care se potrivesc tipului si anului masinii pe care o conduceti, pentru o vizibilitate maxima de la prima trecere. De regula, cauciucul din care sunt confectionate se uzeaza dupa aproximativ 6 luni, fiind mai mult sau mai putin solicitat, in functie de regiune sau clima.
Nu trebuie omisa, totodata, spalarea masinii in detaliu (interior si exterior), pentru a scapa de orice urma lasata de iarna care a trecut, si revizuirea consumabilelor de pe masina, precum filtrul de ulei, filtrul de aer, filtrul de carburant si filtrul de polen. Dezmembraru, parc de dezmembrari auto dedicat pieselor second-hand originale, recomanda toate aceste operatiuni pentru pregatirea masinii de primavara.